Veetorud peavad külmale veel vastu

Vilja Kohler
, reporter, Tartu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üha käredamaks muutuv külm ähvardab veetorud kinni jäätada. Arhiivifoto.
Üha käredamaks muutuv külm ähvardab veetorud kinni jäätada. Arhiivifoto. Foto: Margus Ansu

Iga öö ja päevaga üha käredamaks muutuv külm pole Tartus seni veetorusid kinni jäätanud, kuid käes on viimane aeg majaümbrus hoolega üle vaadata, et sellist häda ei juhtuks.

«Ptüi, ptüi, ptüi – praegu on kõik rahulik, ei ole veel midagi kirjas,» kinnitas eile lõuna ajal Tartu veevärgi avariitelefonile vastanud protsessijuht Meelis Lehemets. «Aga on ka veidi vara, sest hädad hakkavad suure külmaga tulema kolme-nelja päeva pärast, kui külm torudeni läbi murrab.»

Samas märkis Tartu veevärgi juht Toomas Kapp, et kuna külm liigutab maapinda, võivad järele anda vanad malmist torud. Näiteks esmaspäeval likvideeriti veetorustiku avarii Tähe tänaval Ringtee ja Tähe 135/118 vahelisel lõigul.

Et ilmateenistus prognoosib Tartusse tänaseks ja homseks päris karmi, kuni –26-kraadist pakast, pani Toomas Kapp majaomanikele südamele, et kodu hoolega üle vaadataks. «Kuhjake paljale vundamendile võimalikult palju lund ja pange keldris korralikult kinni kõik uksed, aknad ja väiksemadki praod, siis ei pääse kõva külm torudeni,» soovitas ta. Ka tuletas ta meelde, et plastist veetoru ei või lahti sulatada fööni või leeklambiga, sest nii tekivad torusse praod.

Vee kinnikülmumise vältimiseks viimane abinõu on kraani nirisema jätmine. Eilseks seda moodust Tartus veel suurt ei kasutatud. «Silmaga ei ole küll näha, et vee tarbimine oleks suurenenud,» märkis Meelis Lehemets.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles