Kunsti vahel hõljuvad muusika ja lõhnad

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu kunstimaja.
Tartu kunstimaja. Foto: Sille Annuk

Lõhnaperverdi Mau-dijabrünimaa, kunstniku mälestusnäitus, kolme riigi keraamikat – seda kõike saab vaadata Tartu kunstimajas eelmisel nädalal avatud näitustel.


Suurim uus näitus koosneb eesti, läti ja leedu keraamikute seltskonna loomingust, mis on vaatamiseks seatud kunstimaja teise korruse ruumides. Teema on «Rahvaste sõprus», mõtteliseks ühisnimetajaks on vene rahvakultuuri pärandisse kuuluv sõnalis-muusikaline väikevorm tšastuška.

Aastal 2008 tegi keraamikute seltskond väljapaneku Kaunase keraamikamuuseumis ja mullu Läti Kunstnike Liidu näitusesaalis Riias.

Kolmest riigist

Tartus osalevad Živile Bardzilauskaite-Bergins, Domile Ragauskaite, Daiva Ramoškaite, Giedre Bardzilauske ja Agne Šemberaite Leedust, Vita Vald-mane, Sanita Mickus, Ineta Greiža ja Juris Bergins Lätist ning Viive Väljaots, Ingrid Allik, Kersti Laanmaa, Tiina Kaljuste, Kaie Pungas ja Tõnis Kriisa Eestist.

Näitusekülastaja saab lisaks vaatamiselamusele võimaluse silmaringi laiendada. Lühikese ülevaate tšastuškadest on kirjutanud Vaapo Vaher, värsid on tõlkinud Juku-Kalle Raid.

Kaks väiksemat

Kunstimaja väikeses galeriis on maalikunstniku Heli Šestakova (1940−2006) mälestusnäitus «Talvest sügiseni». Väljapanekus on maale kunstniku eri loomeaegadest ja ka tema luulet.

Monumentaalgaleriis on näitus «Lõhnaperverdi tagasitulek: Maudijabrünimaa. Grün-bergi kuulates», kuhu noor kunstnik Kerttu Lätt on välja pannud oma maale ja joonistusi paarist viimasest aastast. Galeriis hõljuvad muusikaga segatud kaunid lõhnad.

Kunstimaja uusi väljapanekuid saab vaadata 12. detsembrini.

Uued näitused
• Tartu kunstimajas (Vanemuise 26) saab vaadata kolme uut näitust.
• Galeriid on avatud kolmapäevast esmaspäevani kell 12–18, näitused on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles