Tartule kuuluvate majade kindlustus võtab üle miljoni aastas

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kutsehariduskeskuse Kopli 1.
Kutsehariduskeskuse Kopli 1. Foto: TPM

Linnale kuuluvate hoonete kindlustamine läheb Tartule järgmisel kolmel aastal maksma 3,3 miljonit krooni, riigihankel tuli võitjaks Salva Kindlustus.


Linn teeb Salvaga kindlustuslepingu, mille kehtivusperiood on tuleva aasta algusest 2013. aasta lõpuni. Salva oli ka ainus pakkuja, kuigi hankedokumendid võttis välja kaheksa kindlustusfirmat. Hange läks linnale aga märksa kallimaks kui varasemate hangete põhjal eeldatud 2,7 miljonit krooni, mis oleks 900 000 krooni aasta kohta.

Linna selgitusel põhjustas kallinemist uute suurte objektide lisandumine, aga ka see, et hankelepingu tingimused on karmimad kui tavapärased kindlustusandjate tüüptingimused. Näiteks on kindlustusseltsil endal kohustus üle kontrollida kõik hooned.

Miljardite eest vara

Uute objektidena lisanduvad Ahhaa keskus, Kalevi 17 loomemajanduskeskuse hoone ja Tamme staadioni tribüünihoone. Ainuüksi Ahhaa keskuse kolme aasta kindlustusmakse suurus on 162 000 krooni.
Tartu abilinnapea Raimond Tamm ütles, et linn on kindlustanud kõik koolid, lasteaiad ja haldushooned ning ka pea kõik teised omavalitsusele kuuluvad ehitised.

Kindlustustamata on jäetud väga kehvas seisundis majad, kuurid ja laod.

Tartu linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson ütles, et ühtekokku on kindlustatud 124 objekti, mille kindlustusväärtuseks kokku on 3,5 miljardit krooni.

«Linn liigub selles suunas, et kõik meie hooned oleksid kohe valmimise järel kindlustatud,» ütles ta. Kindlustatud on tule, vee, tormi ja vandalismi vastu, omavastutuse määr  on vastavalt 10 000, 5000, 5000 ja 3000 krooni.

Kõige kallimaks hinnatud objekt on kutsehariduskeskuse Kopli 1 kompleks, mille taastamisväärtusena on kirjas 316 miljonit krooni, järgneb valmiv Ahhaa keskus 170 miljoni ja Treffneri kool 100 miljoniga. Annalinna tüüpkoolimaja taastamisväärtus jääb 75 miljoni krooni kanti. Raekojal on see 37,8 miljonit.

Kolm aastat, 14 juhtumit

Suvise veeavarii tõttu remonti vajav ning seenetõrjeks ja saalipõranda uuesti ehitamiseks linnavalitsuse reservfondist 201 744-kroonise eraldise saanud lasteaed Hellik oli samuti kindlustatud. Linnavarade osakond saatis Salvale ka kahjuavalduse, millele aga kindlustusselts vastas eitavalt.

Jürgenson ütles, et juhtum ei olnud siiski tüüpiline, keeldumise tõi kaasa asjaolu, et veeavarii järel hoogsalt seenetama läinud hoones võis ekspertiisi kohaselt seenkahjustusi olla varemgi. Kindlustusselts sellele rõhuski, et ei ole võimalik tõestada hallituse ühest seotust toruavariiga.

Lõppeva kolmeaastase kindlustusperioodi jooksul on linna hoonetes olnud 14 kindlustusjuhtumit, kahjusid  on hüvitatud 790 000 krooni väärtuses. Üks suuremaid kahjujuhtumeid oli veeboileri alla kukkumine Küüni 3/5 majas ja loomulikult nädalavahetusel. Kahjustada said põrandad, vahelaed ja sisustus. Kahjusumma 125 000 krooni.

Viimane juhtum oli augustis, kui torm lõhkus Kivilinna gümnaasiumi katuse ning vesi pääses aulasse ja muusikaklassidesse.

«Juhtumeid on ja kindlustamine on täiesti õigustatud,» ütles Jürgenson. «1998 aasta lõpus põles Hugo Treffneri gümnaasiumi hoone Munga tänava poolne külg, kahjud olid suured. Tookord Tartu linna koolihooneid veel ei kindlustatud.»


Kalleimad ehitised

* Kutsehariduskeskuse Kopli 1 kompleks 316 mln kr
* Ahhaa keskus 170 mln kr
* Treffneri gümnaasium 100 mln kr

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles