Oskar Lutsu Palamuse gümnaasium säilib

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oskar Lutsu Palamuse gümnaasium
Oskar Lutsu Palamuse gümnaasium Foto: Erakogu

Oskar Lutsu Palamuse gümnaasiumi kohal on piltlikult öeldes juba mitu aastat rippunud kirves: kas kaotada koolist gümnaasiumiosa või mitte. Nüüd on kindel, et lähiaastatel jätkub kõik vanaviisi.

Kohaliku gümnaasiumi pidamise küsimus kütab tõepoolest juba aastaid kirgi nii Palamuse vallas kui mitmel pool mujalgi, kinnitas vallavolikogu esimees Rait Persidski. Paunvere kandis on aga need vaidlused nüüd peetud ja otsustatud, et kooli tulevik sõltugu plaanitavast haldusreformist.

Kolm aastat vähemalt

Vallavolikogu juurde loodud spetsiaalne gümnaasiumihariduse andmise võimaluste väljaselgitamise komisjon ja haldusreformi- ning haridus- ja kultuurikomisjon tegid vallavolikogule hiljuti ühise ettepaneku, mille järgi võetaks lapsi kümnendasse klassi vastu vähemalt kolmel järgneval aastal. Volikogu võttis ettepaneku arvesse ja kooli uuest arengukavast jäeti välja osa, mis puudutas asutuse võimalikku reorganiseerimist põhikooliks.

«Vajasime selget sõnumit nii lastele, vanematele kui õpetajatele,» selgitas Persidski. Ta lisas, et nüüd on see sõnum olemas. «Kerge on gümnaasiumiosa kinni panna, selle uuesti avamine käiks aga vallale üle jõu,» viitas ta otsuste rahalisele poolele.

Samuti ei tähenda praegused otsused seda, et kolme aasta pärast tuleks gümnaasiumi pidamine ikkagi lõpetada, vaid kõike tehakse vastavalt vajadustele ja võimalustele.

Rahaliselt ei tule kool omadega ka praegu päris nulli, sest gümnaasiumiosas õpib praegu veidi alla 60 noore ja riigi makstavast pearahast ei piisa kooli ülalpidamiseks. Volikogu on aga puudu jääva summa otsustanud leida valla rahakotist. Koolimajas õpib ligi 270 last.

Otsustamist toetas seegi, et naabervaldade koolides, mis asuvad Tormas, Tabiveres ja Maarja-Magdaleenas, on gümnaasiumiosa kaotatud. See on pannud Palamuse vallaga piirnevate alade lapsi-vanemaid eelistama just Paunvere kooli.

Noorte peredega on Persidski kinnitusel vallas praegu seis päris hea ning laste sündide poolest tuleb tänavune aasta rekordiline. «Sündimus on olnud hea ka eelnevatel aastatel,» lisas ta.

Uus lasteaed

Sünnid sisendavad vallajuhtidele rõõmu ja ka kindlust, et olemasolevat haridusvõrku tuleb säilitada ja sellesse investeerida. Nii plaanib vald remontida kooli juures staadioni ja ehitada ka uue lasteaiahoone, mille projekt saab valmis jaanuarikuus.

Praeguse lasteaia territoorium on miljööväärtuslik ning seal on laiendustööd komplitseeritud, tõdes Persidski. Ehitada saab aga kooli ja vallamaja naabrusse ning siis on kõik olulised asutused koondatud ühte kohta.

Lahtine on esialgu veel ehituse rahaline pool. Erinevalt laulusalmist, mis kutsub üles maad lastega täitma, on riik viimastel aastatel haridusasutuste rajamiseks ja korrastamiseks mõeldud raha suunanud üksnes suuremate linnade piirkondadesse, nentis Persidski. Valla lootused on seotud avatavate Euroopa Liidu abiprogrammidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles