Jäätuv järv ähvardab Piirissaart napsuvaba aastavahetusega

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nukker seis Piirissaarel: Koidula ei saa enam sõita, hõljuk ei saa veel sõita. Arhiivifoto.
Nukker seis Piirissaarel: Koidula ei saa enam sõita, hõljuk ei saa veel sõita. Arhiivifoto. Foto: Margus Ansu

Kui ülejäänud Eesti asub homme õhtul lookas laudade taga vana aastat ära saatma, siis Peipsi järves asuva Piirissaare inimesed võivad sellest vaid unistada: nimelt on viimaste päevade külmakraadidega tekkinud järvele jääkiht, mistõttu ei saa sõita ei parvlaev Koidula ega ka valla hõljuk ning saar on sisuliselt isolatsioonis.

Eile õhtul võttis Tartu Postimehega ühendust murelik saareelanik, kes kurtis, et otsakorral on nii viina- kui sigaretivarud. Tavaliselt käib kolmapäeviti saarel autokauplus, kuid et Koidula sõidud on selleks aastaks ühel pool – kanalis on nii paks jää, et laev ei saaks sinna parimagi tahtmisega sõita – seisavadki paarkümmend saarel elavat inimest silmitsi eraldatuse ja sellega seotud ebamugavustega.

Piiriisaare vallavanem Liina Miks andis siiski mõista, et kuna sügisel sai varutud toidureserve, siis nälga ei tohiks elanikud niipea jääda. «Selles mõttes pole tegu kriisiolukorraga, sest inimesed teavad, et igal aastal tuleb selliseid olukordi ette,» ütles Miks. Kuid ta oli sunnitud möönma, et hiljemalt järgmisel nädalal oleks muidugi tarvis üht-teist juurde hankida. Samas pole võimalik prognoosida, millal täpselt hõljuki tööle saab panna, sest järvele püsiva jääkaane tekkimine sõltub lisaks külmakraadidele väga palju ka tuulte suunast ja tugevusest.

Mis puudatab aga elanike muret viinavarude lõppemise pärast, siis paneb Miksi üllatama asjaolu, et sellise olukorraga polnud arvestatud ning varud nii kasinad olid. «Siin üks härrasmees praalis jah, et paneb hõljuki tööle ja läheb viina järele, aga ega seda maksa tõsiselt võtta, see on rohkem selline kohalik koloriit. Samas kui keegi hakkabki pimeduse varjus mingeid tempe tegema, siis sellest teen ma küll skandaali – selliste asjade jaoks meil hõljukit lõhkuda ei ole!» teatas Liina Miks otsekoheselt.

Lõpuks olevat Miksi teada kohalike jaoks aastavahetusest märksa olulisemaks vana kalendri järgi peetavad jõulupühad – kui ka siis peab nukralt tühja pitsi poole kõõritama, olevat juba tõsiselt kuri karjas.

Piirissaare hõljuk ületas viimati uudistekünnise sügisel, kui saarel põdrajahti pidanud jahimehed saatsid õnnetul kombel paar kuuli ka hinnalisse sõiduvahendisse. Liina Miks kinnitas, et nüüdseks on kõik korras ning niipea, kui stabiilne ning hõljuki õhkpatja mitte ohustav jääkate järvele tekib, pannakse masin ka esimesel võimalusel tööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles