Toomemäele plaaniti loodusteaduste paleed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli arhitekti Reinhold Gulekese Toomemäele projekteeritud suurejoonelise loodusteaduste hoone eskiis. Vene-Jaapani sõja tõttu jäi see ehitamata.
Ülikooli arhitekti Reinhold Gulekese Toomemäele projekteeritud suurejoonelise loodusteaduste hoone eskiis. Vene-Jaapani sõja tõttu jäi see ehitamata. Foto: Rahvusarhiiv

Südalinna planeering – kuhu ja missuguseid tähtsaid hooneid ehitada – oli lõppeval aastal üks tartlasi enim erutanud teema. Samasuguseid vaidlusi on me linnas peetud sajandeid. Võime vaid ette kujutada, milline näeks Tartu välja, kui ülikooli peahoone asuks sootuks teises kohas ning Toomemäel kõrguks loodusteaduste õppehoone.

Professor Voldemar Vaga on oma ülikooli arhitektide raamatus (1927) kirjutanud, et alguses oli ülikooli peahoonele vaadatud koht, kus asus kaubahoov (nüüd Poe tänava äärne haljasala, mille tulevik oli kaalul ka vastses planeeringuvaidluses). Kuid et pinnas oli ses paigas väga halb – Toomemäe tagant Emajõe poole kaardus prahiga täidetud vallikraav–, siis loobuti mõttest rajada ülikooli peahoone jõe äärde. Ja üldse oli vajadus hoopis rahulikuma ümbruse järele.

Tartu ülikoolile ehitati peahoone tema praegusesse asukohta Toomemäe jalamile aastatel 1805–1809 arhitekt Johann Wilhelm Krause projekti järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles