Tartu ilutulestik kestab üheksa minutit

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetuse ilutulestik Tartus.
Aastavahetuse ilutulestik Tartus. Foto: Kristjan Teedema

Tartu ilutulestik kestab tänavu üheksa minutit ja läheb linnale maksma 3490 eurot. Ilutulestiku laseb Atlantise juurest taevasse Ilutulestiku Keskus Arnika. 

«Üritame teha vägeva ilutulestiku, mis linnarahvale meeldib. Arnika ei ole viimastel aastatel Tartus ka teinud. Anname ikka endast parima,» ütles Arnika juhataja Eduard Tani. «Laseme mitmest kohast korraga, eri kõrgustel on erinevaid efekte. Katame taevalaotust eri kõrgustel ja laialt.»

Üheksa minuti jooksul lendab taevasse 6097 tähepommi. Ilutulestiku kõrgus jääb vahemikku 30–180 meetrit. 

Tulevärk lastakse taevasse tavapärasest kohast ehk Atlantise kõrvalt haljasalalt. Parimad vaatamiskohad on Raekoja platsi jõe poolses servas, Vabaduse puiesteel ja Vanemuise mäel.

Tani rääkis, et kuivõrd nad ei ole tükil ajal Tartu ilutulestikku teinud, on tal keeruline tänavust võrrelda mullusega. Küll ütles ta, et nende valikus on igal aastal uusi tooteid ja nii võetakse ka Tartus käiku ilutulestikupomme, mida varem pole nähtud.

Suurtes linnades peab korraldatud ilutulestik mõnevõrra võistlema muu tulevärgiga. «See, mida professionaal laseb, on võimsam. Tavainimene ei saa osta selliseid ilutulestikupomme, mida meie taevasse laseme,» lausus Tani. «Kindlasti tasub ka inimestel enne või pärast ametlikku ilutulestikku oma väike saluut teha. Kas siis soovida midagi või niisama, see on hea traditsioon.»

Ise ilutulestikku tehes tuleks Tani sõnul meeles hoida kolm põhilist reeglit. Esiteks peaks ilutulestikutoode olema ohutus kauguses. Igal tootel on see märgitud, kuid sellest ei piisa siis, kui toode ümber läheb. Teiseks, toodet tuleb toestada näiteks paari kiviga või kuhugi see kinni siduda. Ümberkukkumise puhul on oht, et iga lask läheb eri suunas. «See on kui Vene rulett ilutulestikutoruna. Kõige rohkem eksitakse just selle vastu, et ei toestata ja patarei läheb ümber,» rääkis Tani.

Kolmandaks soovitas Tani tähele panna, et pulgaga rakettidel peab pulk vabalt liikuma. «Pulk asetatakse lasuks kas torusse või pudelisse ja see pulk tõuseb koos raketiga, see on raketi stabilisaatorvarras, mida kindlasti ei tohi maasse suruda,» selgitas ta.

Tani sõnul on rusikareeglina enam-vähem ohutu kaugus kümme-viisteist meetrit, kuid see sõltub tootest. Mida suurem kaliiber, seda kaugemal peaks see pealtvaatajatest olema.

«Rahvasummas kuuse all pauku teha pole kindlasti hea mõte, tuleb eemale minna,» lisas Tani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles