Noor kunstnik lahkus igavikuteele

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küünlad Nadežda Tšernobai altaritenäitusel Y-galeriis süttisid kunstniku soovil ja tema väljapaneku osana 14. detsembril. Need on paigutatud tema maal-altari mõlemale küljele.
Küünlad Nadežda Tšernobai altaritenäitusel Y-galeriis süttisid kunstniku soovil ja tema väljapaneku osana 14. detsembril. Need on paigutatud tema maal-altari mõlemale küljele. Foto: Kristjan Teedema

Y-galeriis põlevad küünlad alates detsembri keskpaigast, kui seal avas oma uue altaritenäituse Nadežda Tšernobai. Pärast tema vabasurma 21. detsembri hilisõhtul lisandus küünlaleekidele leinaline värving.

Tartu kunstnike liidu veebilehele ilmus 23. detsembril Nadežda Tšernobai nekroloog, mille on kirjutanud kunstiajaloolane Tiiu Talvistu.

«Su algus oli võimas ja Sa ei andnud endale armu, Su hapras kehas oli vägi, mida Sa panid armutult oma loomingusse. Elul võivad olla aga sootuks teised plaanid,» kirjutab ta. «Nii tõrkus minus kõik uskumas juhtunut, see tundus ebareaalsena, võimatuna.»

Politseinike hinnangul

Kunstiajaloolane peab silmas sõnumit, mille kohaselt politsei leidis Nadežda Tšernobai surnukeha 21. detsembri hilisõhtul Vanemuise tänavast kunstnike maja hoovist. Sündmuskohal töötanud politseinike hinnangul viitas kõik sellele, et tegu on vabasurmaga.

Talvistu meenutab nekroloogis 2008. aasta Tartu kunstinäituse avamist. «Nadeždal olid väljas suured tumedad söejoonistused ning avamisel seisatas ta hetkeks nende üle-

inimsuuruste figuuride ees, riietatuna ise valgesse, seljal paistmas nahale õmmeldud inglitiivad,» kirjutab ta.

Tšernobais peitus Talvistu sõnul justkui kaks erinevat poolust: üks, mis loomingus väljendus jõuliste, suisa apokalüptiliste teemadena, ja teine, mis avanes temaga suheldes, millest kiirgas rahu, soojust ja õrnust.

«Maailma eksistentsiaalne tunnetamine on ju kogu meie elu alus ja nende küsimustega on tegeldud sajandeid enne meid, tegeldakse praegu ja tegeldakse nii kaua, kuni kestab inimkond,» lisab Talvistu. «Materjalidki, mida ta oma töödes sagedasti kasutas, süsi ja veri, on seotud eksistentsiga.»

Vasturääkivad või siis kunstiajaloolase sõnade kohaselt justkui hea ja kurja tundmise puu kaks erinevat vilja on ka Nadežda Tšernobai kaks viimast suuremat ettevõtmist. Nendest osasaamiseks tuleb minna Y-galerii näitusele «Altarid. Vol. 3» või astuda vastrenoveeritud vanasse Maarjamõisa hoonesse.

«Ta oli kunstnik, kes läks oma teemasse sisse ja elas selles, kelle loomingus on manuaalne meisterlikkus lahutamatult seotud ülitundliku närviga, kus maailmas toimuv seguneb individuaalse universumiga,» märgib Talvistu.

Tšernobai altarid on kunstiajaloolase sõnul väga isiklikud, aga samas ka üldinimlikud, need on justkui märtri kannatuste lugu. «Neis on valu, mis on ju meis kõigis olemas, kuid mida tema tunnetas oma hella hingega liialt tugevalt,» lisab kunstiajaloolane.

Hing ja keha

Ühtlasi meenutab Talvistu nekroloogis Tšernobai näitust «Kollase süütuse suudlus» aastast 2008.

Tolle näituse kaaskirjas on kunstnik kirjutanud: «Valu, kannatamatu valu, mis tapab ja mis annab elu. Hingel on liiga valus – ta püüab kehast välja saada. Milleks püsida selles kehas, mis põhjustab ainult kannatust? See valu tekib iseenesest, seda tekitan iseendas. Hing ja keha pole enam üks. Hing on põgenenud, keha – jäänud.»

Tiiu Talvistu kõrval on nekroloogile alla kirjutanud Tartu kunstnike liit, Tartu kunstikool, Eesti maalikunstnike liit ja Tartu kunstimuuseum.

Nadežda Tšernobai ärasaatmine algab kogunemisega teisipäeval kell 14 Y-galeriis tema viimsel näitusel.
---------------------------

In memoriam

Nadežda Tšernobai 1985–2015

• Nadežda Tšernobai (28. aprill 1985 – 21. detsember 2015) lõpetas Kohtla-Järve ühisgümnaasiumi kuldmedaliga aastal 2004.

• Kunstihariduse omandas Tartu ülikooli maalieriala bakalaureuseõppes (2007) ja magistriõppes (2010).

• Pooleli jäi mullu alustatud doktorantuur Läti kunstiakadeemias.

• Ta oli Eesti maalikunstnike liidu ja Tartu kunstnike liidu liige.

• 18. detsembril sai ta koos Peeter Krosmanniga Tartu kunsti aastanäituse avamisel Ado Vabbe nimelise kunstipreemia Tartu ülikooli kliinikumi õendusabihoones tänavu valminud sgrafiito «Aed» eest.

• Y-galeriis (endine Tartu ülikooli kirik, Jakobi 1) saab praegu vaadata viimaseid päevi tema isikunäitust «Altarid. Vol. 3».

• Tartu kunstnike liidu teatel on ärasaatmine 29. detsembril kell 14.30 Tartu Jaani kirikus, lilli ja pärgi palutakse mitte viia, kogunemine kell 14 Y-galeriis (varem oli siinkohal kirjas ainult Y-galeriis kogunemise aeg).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles