Loomade varjupaik on koerte köha tõttu külastajatele suletud

Mari-Liis Pintson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu koduta loomade varjupaiga kuudid on jõulupühade ajal tühjad, kuna sealsed asukad on koerte kennelköha tõttu taamal asuvas puurimajas karantiinis.
Tartu koduta loomade varjupaiga kuudid on jõulupühade ajal tühjad, kuna sealsed asukad on koerte kennelköha tõttu taamal asuvas puurimajas karantiinis. Foto: Margus Ansu

Tartu koduta loomade varjupaiga koerad on üksteise järel köhima hakanud, kuna soe ja niiske aeg on soodustanud väga kergesti nakkava koerte kennelköha levikut. Nakatunud koerad on seetõttu karantiinis ning pühade ajal külastajaid varjupaika ei lubata.

Kuidas kennelköha varjupaika jõudis, ei oska sealsed töötajad täpselt arvata. Võimalik, et mõni õhtul püütud koer, kes kohe järgmisel hommikul oma koju tagasi jõudis, oli nakatunud. Kuna tegu on piisknakkusega, mis levib ka välitingimustes, hakkasid varjupaigakoerad hiljuti üksteise järel ühtäkki köhima või valget vahtu oksendama.

Tervele koerale kennelköha suurt ohtu ei kujuta. Varjupaiga projektijuht Kirke Roosaar on varem oma koduste koerte puhul sellest haigusest kergelt jagu saanud umbes ühenädalase taruvaigu-mee kuuriga. Nüüd plaanib ta osta pisikese purgi sellist mett igale varjupaiga koerale.

Küll aga võib kennelköha saada saatuslikuks nõrgenenud immuunsüsteemiga koertele. Need on kutsikad ning vanad või operatsioonist taastuvad loomad. Varjupaigas on praegu kümme vastsündinud kutsikat ning kaks opereeritud koera. Nemad elavad teistest koertest eraldi ning täna jagasid varjupaigatöötajad omavahel tööülesanded ära nii, et keegi oma jalanõude või riietega sellesse majja nakkust ei viiks. Seetõttu on koertemajade uste ees ka pisikuid hävitavad desomatid.

Koerte välikuudid on praegu tühjad, varasemast ajast juba varjupaigas olnud koerad on viidud puurimajja karantiini ning nende kuutidesse uusi koeri ei panda. Ometi on varjupaik sunnitud uusi koeri vastu võtma, nemad paigutatakse kuutidesse, milles keegi pole tükk aega elanud.

Kennelköha peiteaeg on 2-10 päeva ning nakatunud koer peab karantiinis olema minimaalselt kaks nädalat. Tegu on koerte puhul ühe levinuma nakkushaigusega, peamisteks nakatumiskohtadeks on koertenäitused, koertekoolid ja koerte jalutusväljakud.

Et kennelköha viirus ei leviks ei saa varjupaik oma territooriumile külastajaid lubada. Kel on soovi aga pühade ajal sinna annetusi viia, saab asjad valvurimajja anda. Oodatud on tekid, vanad lastemadratsid, fliispleedid ning igas mõõdus froteerätikud. Kuivtoitu ei saa varjupaigas paraku korraga palju ladustada, kuna hiired kipuvad selle kallal maiustama ning varjupaiga töötajad pole neist närilistest veel jagu saanud. Seetõttu võib koertele-kassidele viia pühade puhul plekkpurgis konserve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles