Tartus läheb juunist parkimine kallimaks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Parkimiskellaga saab Tartus tasuta parkimisminuteid ka edaspidi. A-piirkonnas esimesed 15 minutit, B-piirkonnas esimesed 90 minutit.
Parkimiskellaga saab Tartus tasuta parkimisminuteid ka edaspidi. A-piirkonnas esimesed 15 minutit, B-piirkonnas esimesed 90 minutit. Foto: virumaateataja.ee

Tartu volikogu otsustas täna pärast pingelist arutelu siiski laiendada kesklinna tasulise parkimise ala ja kehtestada uue parkimistasude hinnakirja, kuid enne nende jõustumist tuleva aasta juunis peab linnavalitsus välja töötama leevendusmeetmete paketi.

Eelnõu teenis kriitilisi hääli nii opositsiooni kui koalitsiooni ridadest. IRL heitis ette vähest analüüsi. Valimisliit Isamaaline Tartu Kodanik tegi ettepaneku arutelu katkestada.

Sotsiaaldemokraatide nimel pani Kadri Leetmaa ette, et Magistri tänava parkla peaks jääma B-piirkonda, see parandusettepanek läks hiljem ka läbi kogudes 30 häält.

Kõhklust määruse suhtes väljendas keskerakondlane Natalia Trošina.

Kokkuvõttes viis see olukorrani, kus polnud selge, kas koalitsioon vajalikud hääled üldse kokku saab. Reformierakond palus enne hääletust vaheaega, et küsimust koalitsioonipartneritega läbi arutada.

Eelnõu arutelu katkestamise poolt oli  11 häält ehk IRL ja Isamaaline Tartu Kodanik, eelnõuga jätkamise poolt 26 häält.

Eelnõu sai kokku 28 poolt häält, vastu oli 11. Seega tasulise parkimise ala laieneb ja hind tõuseb.

Uue korra järgi on parkimise A-piirkonnas senise üheksa tänava asemel 21 tänavat ja parklat, kus parkimise tunni hind hakkab olema kaks eurot senise 1.50 asemel. Päeva hind on kümme, kuu hind sada, kolme kuu hind 250 ja aasta hind tuhat eurot. Tasuta on esimesed 15 minutit.

Tuntavalt laieneb ka parkimise B-piirkond, mis võtab enda alla ka senise C-piirkonna. B-piirkonna hinnad jäävad endiseks, mis tähendab parkimise tunni hinda üks euro,  viis eurot päev, kuu 50, kolm kuud 125 ja aasta 500 eurot. Tasuta on esimesed 90 minutit ehk poolteist tundi. Nagu öeldud, on B-piirkonnas erandlikult ka Magistri tänava parkla.

Volinike seas oli eelnõu tekitanud vastakaid arvamusi ja muret, et selline parkimisreeglistik hävitab kesklinna konkurentsivõimet. Leevendusmeetmete paketiga peab linnavalitsus nüüd tööd tegema.

Volikogu linnamajanduskomisjon pani ette piirduda tasulise parkimise ala väiksema laiendusega nii, et piiriks jääks Kastani tänav, mitte Vaksali tänav. A-piirkonda jääv Vabaduse puiestee ja Magistri tänav võiksid olla esimesed poolteist tundi tasuta parkimiseks. Need toetust ei leidnud.

Linnavalitsus pakkus veel kiiruga välja parandusettepaneku, et A-piirkonnas oleks lõuna ajal kell 12-14 tasuta tund aega, kuid võttis selle ettepaneku ka tagasi.

Tartu linnasekretär Jüri Mölder selgitas, et leevendusmeetmete juurde saab tagasi pöörduda uuel aastal, kui nende rakendamise võimalused ja mõju on läbi analüüsitud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles