Alaealistele alkoholi müüjad said trahvi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud sündmuskohal. Herne pood on 29. oktoobril alaealisele alkoholi müünud.
Politseinikud sündmuskohal. Herne pood on 29. oktoobril alaealisele alkoholi müünud. Foto: Kristjan Teedema

Alaeaelistele kontrollostjatele alkohoolseid jooke müünud kolm müüjat said politseilt karistuse kätte: kõigile määrati 40-eurone trahv.

Tartu Postimehe ja Tartu linnavalitsuse osalusel 29. oktoobri õhtul tehtud kontrollostudel müüdi alaealistele alkoholi OÜ Micar-Can kaupluses Põhja puiesteel, ka Herne poes, mida peab OÜ Kuldõun, ja OÜ Feenoks kaupluses, mis asub Kaunase puiestee 21a.

Tartu politsei esindaja Tarmo Stokkeby ütles, et kõigi kolme kaupluse klienditeenindajaid karistati 40 euro suuruse trahviga alkoholiseaduse paragrahvi alusel, mis käsitleb vanusepiirangu rikkumist.

Tänavu on Tartumaal veel võetud vastutusele 17 seaduserikkujat paragrahvi järgi, mis käsitleb alkohoolse joogi ostmist alaealisele. Karistused on keskmiselt 100–150 eurot, märkis Stokkeby.

Alaealistele alkoholi müümisega vahelejäämise tõenäosus on kaduvväike, sest politseil ei ole võimalik alaealisi kontrollostude tegemisse kaasata.

«Politsei vahendid sellise müügi avastamiseks on suhteliselt kasinad,» tõdes Stokkeby. «Loodan tõsiselt müüjate ja kaubandusettevõtjate mõistlikkusele. Koputasin nende südametunnistusele linnavalitsuse korraldatud teabepäeval, et need on meie omad lapsed ju, kellele võimaldame meelemürki kätte saada.»

Ta lisas, et kogu ühiskonna suhtumine sellisesse tegevusse peaks olema negatiivne. Kui inimesed näevad, et midagi on valesti, tuleks sekkuda või kutsuda politsei.

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles, et linn jätkab reide jälgimaks, et kaubandustegevuse reeglistikust kinni peetaks ja alaealistele alkoholi ei müüdaks. «Oleme andnud paar väga selget hoiatust, üks neist lõppes reaalsete rahatrahvidega,» sõnas Klaas. «Oleme nii kauplusejuhatajate kui müüjate tähelepanu juhtinud sellele, et niisugune tegevus on ebaseaduslik.»

Määratud trahvide kohta ütles Klaas, et kui lähtuda sellest, et poemüüja palk on 400–500 eurot, siis on 40 eurot väga suur summa, kümme protsenti palgast. «Ma ei alahindaks selle mõju,» lisas ta.

Postimees tegi koostöös linnavalitsusega sel sügisel kaks alkoholi kontrollostude seeriat. Esimesel korral müüsid alaealistele alkoholi üheksa poodi kontrollitud 14 poest. Kuu hiljem müüs alaealistele alkoholi kuuest poest kolm. Mõlemal korral olid kontrollostud neljapäeval kella 20 ja 22 vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles