Hallitus kaob Helliku lasteaia saalist jõulupeoks

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pealtnäha on Helliku lasteaia saalis parkett üksnes pisut kulunud ja mõnes kohas kergelt kummis, parketi all võimutseva hallituse võitmiseks tuleb aga kõik välja lammutada. Hallitust uurisid eksperdid põrandasse puuritud augu kaudu (esiplaanil paremal).
Pealtnäha on Helliku lasteaia saalis parkett üksnes pisut kulunud ja mõnes kohas kergelt kummis, parketi all võimutseva hallituse võitmiseks tuleb aga kõik välja lammutada. Hallitust uurisid eksperdid põrandasse puuritud augu kaudu (esiplaanil paremal). Foto: Margus Ansu

Ilmselt suvine toruleke ja niru ventilatsioon keldris on koosmõjus pannud Helliku lasteaia saali­põranda all vohama hallituse ning lasteaed on piiranud ruumi kasutamist.


Probleem andis tunda esmalt nina kaudu, sest silmaga nähtavat hallitust saalipõrandal ei ole, 25 aastat vana parkett on üksnes mõnest kohast lainetama löönud. Ninna lööb aga kopituse lõhn. Seepeale kutsus linn asja uurima mükoloogid, kes saalipõranda alla suunatud pisikese kaameraga tegid selgeks põhjuse: hallitab!

Analüüsidest selgus siiski, et tervisele ohtlike seentega tegemist pole ja saali kasutamist ära ei ole keelatud. Küll on seda aga piiratud, võimalust mööda on tegevus viidud õue või lasteaia väiksemasse saali.

Seenkahjustusi tuvastas ekspertiis ka mitmes keldriruumis, esimesel korrusel üksnes saali põranda all.

Jõuluks korda

Tartu linn eraldas eile oma reservfondist Helliku lasteaia remondiks 201 744 krooni, millest ligemale pool kulub seenetõrjeks, ülejäänud saalipõranda lammutamiseks ja uuesti ehitamiseks. Hinnapakkumise on teinud AS Tanel, töö võtab mõne nädala. «Jõulupeo saab seal kindlasti ära pidada,» lubas Tartu linna ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv.

Et kiiresti kõrvaldatud suvisest veeavariist sellise ulatusega kahjustus kujunes, on tema sõnul seotud keldri sisekliimaga, tuulutus on kehv.

Hellik ei ole Tartu lasteaedadest esimene, mis hallitusega kimpus. Kevadel lasi linn teha seenetõrjet Mõmmiku lasteaias, kus hallitus tekkis hõredate paneelivuukide, puuduliku ventilatsiooni ja korstnaümbruste läbijooksude tõttu. Eilseks polnud uusi hallituslaike näha, kuid taastatud värv on mõnes kohas pahaendeliselt kobrutama hakanud.

Metsjärv ütles, et niisketes ruumides või katuselekete tõttu hallituse probleemi esineb, kuid see ei ole valdav. Linnal on 30 lasteaeda.

Abilinnapea Jüri Sasi möönis, et võitlus hallitusega võib nõuda radikaalseid meetmeid. Akadeemia tänava lastekeskuses ei leitudki muud teed kui  põrand välja lõhkuda ja ehitada vesiküte sisse. «Vanematel majadel puudub korralik hüdroisolatsioon ja niiskus hiilib vaikselt ülespoole,» ütles ta.

Metsjärv tõdes, et probleemid on paratamatud arvestades et valdavalt pole ehitatud sundventilatsiooni. Et kõik  lasteaiad korda saaksid, on tema hinnangul linnal remondiks vaja pool miljardit krooni.

Lahendus silmapiiril

Sasi tõdes, et sellele seltsib veel koolimajade remondivajadus. See on umbes poolteist miljardit krooni (varem on ka koolide puhul räägitud poolest miljardist). Ühe Annelinna tüüpkoolimaja täisremondi hind võib praegu olla 95 miljoni krooni kanti.

Linnapea Urmas Kruuse ütles eile volikokku saadetud tuleva aasta linnaeelarvet tutvustades, et lähemas tulevikus on koolide ja lasteaedade remontimisel lootus heitmekvootide müügist taotletud rahal. Tartu küsis 265 miljonit krooni, kõike siiski mitte lasteasutustele.

Kruuse lisas, et kindlasti püüab Tartu euroliidu järgmisel rahastusperioodil 2014–2020 rohkem investeerida oma infrastruktuuri, koolidesse ja lasteaedadesse. «Arvan, et me lähiaastail nendest probleemidest ei pääse,» ütles ta lasteasutuste avariiremontide kohta.

Helliku lasteaia direktor Maie Kurul nägi asja positiivset poolt: nüüd saab saali viimaks korda. Seni on jõudumööda ja lastevanemate raha abil rühmaruume remonditud, saal ongi veel ülevärvimise ootel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles