Euroopa kultuuripärandi hulka võib jõuda ka vana anatoomikum

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil vana anatoomikum Tartus Toomemäel.
Pildil vana anatoomikum Tartus Toomemäel. Foto: Sille Annuk

Kultuuriministeeriumi teatel on Tartu ülikooli ajalooline arhitektuuriansambel Toomel nimetatud Euroopa kultuuripärandi märgise (European Heritage label) kandidaatide hulka.

Aastast 2013 väljaantav Euroopa kultuuripärandi märgis on Euroopa Liidu algatus, tõstmaks esile Euroopa ühtsust ja ühiseid väärtusi rõhutavaid paiku, mis on olulised  Euroopa ajaloo ja kultuuri seisukohalt või kannavad Euroopa integratsiooni mõtet. Komisjon avaldab otsuse märgise pälvinud objektide kohta 2016. aasta veebruaris ning märgise üleandmise tseremoonia toimub Brüsselis tuleva aasta aprillikuus.

Kultuuriminister Indrek Saar leidis, et vana ülikoolilinnaku valimine Euroopa kultuuripärandi kandidaatide hulka on suur tunnustus Tartu ülikoolile, Tartu linnale ja kogu Eestile. «Kõrgetasemeline nominatsioon on kinnituseks, et oleme suutnud ajaloolist  ülikoolilinnakut hästi hoida ja arendada ning et see kõnetab kogu Euroopat,» rääkis Saar ministeeriumi veebilehe vahendusel.

Ülikooli ajaloolise arhitektuuriansambli puhul tõstis žürii esile, et säilinud ülikooli hoonestik koos pargi ja kollektsioonidega kannab endas harmoonilise tervikuna valgustusajastu ülikooli ideed ja ideaale ning euroopaliku hariduse traditsioone.

Euroopa kultuuripärandi märgise taotlusi hinnanud sõltumatu žürii valis osalenud Euroopa Liidu liikmesriikide esitatud 18 taotluse hulgast välja üheksa objekti kinnitamiseks Euroopa Komisjonile.

Varem on Eestist märgise pälvinud Suurgildi hoone Tallinnas kaks aastat tagasi. Seni on märgis antud ühtekokku kahekümnele Euroopa Liidu kultuuripärandi objektile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles