Tartus pakutakse võimalust tasuta õppida eesti või vene keelt

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene-eesti sõnaraamat
Vene-eesti sõnaraamat Foto: Marko Saarm / Sakala

Novembris alustas Anne noortekeskuses eesti ja vene keele mitteformaalne õpperühm. Tallinnas on samasugune koos käinud mitu aastat ja kuna tulemused on positiivsed, otsustati katsetada ka Tartus. Siiani on peetud kaks tundi ning järgmine kord tullakse noortekeskuses kokku täna kell 19.

Üritustel jaotatakse huvilised keeleoskuse taseme põhjal ja selle järgi, kui palju vene või eesti keele õppijaid ning oskajaid kohal on. Rühmas võivad käia nii need, kes soovivad õppida algtasemel keelt ning luua endale sõnavara eri teemadel, kui ka edasijõudnuid, kes soovivad keelt praktiseerida.

Positiivne kogemus

Tartu keelerühma eestvedaja Rao Pärnpuu sõnul on esimesed korrad väga hästi läinud. «Positiivne üllatus oli see, et kui alguses muretsesime, kas saame mõlema keele rääkijaid enam-vähem võrdselt kohale, siis see õnnestus,» ütles ta.

Pärnpuu lisas, et siiani on kohal käinud väga erinevas vanuses inimesi, kes on keeleoskuse poolest samuti eri tasemel. «Koos käivad nii üliõpilased kui ka vanemad inimesed. Selles mõttes on hästi tore ja positiivne,» lausus ta.

Siiamaani on huvilised rühmadesse jaotatud nii, et igas rühmas oleks mõlema keele oskajaid enam-vähem võrdselt. Reegleid või ülesandeid keeleõppijatele tunni alguses ette ei anta, vaid nad otsustavad ise, milliseid teemasid arutatakse ja õpitakse.

Vaba teema

Pärnpuu on siiani ka ise aruteludest osa võtnud. Tema sõnul on rühmas õppimist väga erinevalt lahendatud. Kuna Anne noortekeskuses on mitmesuguseid vahendeid, mida kasutada, on mängitud üheskoos näiteks eesti- ja venekeelset Aliast.

Kohal on käinud ka meditsiinihuvilised, kes soovisid arutleda terviseteemadel. «See on vastavalt inimeste enda soovidele, mida õpitakse, ja teemad olenevad väga paljuski sellest, kuidas kokku lepitakse,» sõnas Pärnpuu.

Tunnid toimuvad iga nädal ja kestavad kuni paar tundi. See, kuidas edaspidi koos käiakse, sõltub Pärnpuu sõnul osalejate soovidest. «Arvestades seda, kui hea näide teises linnas ees on, loodame, et keelegrupp läheb ka Tartus hästi käima,» ütles Pärnpuu.

Keelerühma on oodatud ka kõik välismaalased, kes soovivad õppida eesti või vene keelt inglise keele alusel. Sellisel juhul aga peaks Pärnpuu sõnul Facebooki ürituse seinal oma tulekust teada andma.

Tundides saab osaleda tasuta ning eelregistreerida vaja ei ole, tuleb vaid Anne noortekeskusesse kohale minna. Lisainfot keelerühma kohta leiab Anne noortekeskuse Facebooki lehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles