Kutsehariduskeskuse toodete müügiks käivitub veebipood

Kertu Kula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
pilasfirma E-khk eestvedajad, raamatupidamiseriala teise kursuse õpilased Maarja Vaht (vasakult), Siret Leinus ja Pirgit Tamm. Pildilt puudub IT-süsteemide spetsialistiks õppiv Timo Hipponen.
pilasfirma E-khk eestvedajad, raamatupidamiseriala teise kursuse õpilased Maarja Vaht (vasakult), Siret Leinus ja Pirgit Tamm. Pildilt puudub IT-süsteemide spetsialistiks õppiv Timo Hipponen. Foto: Kristjan Teedema

Tartu kutsehariduskeskuse õpilased meisterdavad igal aastal õppetöö raames näiteks toole, riiuleid, lõikelaudu ja šašlõkivardaid, mida siiamaani on saanud huvi korral endale soetada vaid kooli töötajad.

Neli kutsekooli õpilast lükkasid sellest sügisest käima õpilasfirma E-khk, mis suunab õpilaste tööd veebipoodi kutsekatooted.ee, et huvilised saaksid nendega tutvuda ja neid endale soetada.

E-poe idee peale tuli raamatupidamise teise kursuse õpilane Maarja Vaht, kes avastas, et kooli töökojas on palju puidutooteid, mida võiks tutvustada ja müüa ka väljaspool kooli.

Kuna eesmärgiks võeti äritegevus, ei saanud õpilased ainult projektiga piirduda, vaid tuli luua õpilasfirma. «Esialgu ei mõeldud firma loomisele. Mõtlesime, et teeme kooli juurde poe ja kui kutsekooli ära lõpetame, saavad järgmised aktiivsed noored tulla, et veebipoega edasi tegeleda,» rääkis E-khk teine liige, raamatupidamiseriala õpilane Pirgit Tamm.

Nüüd mõtlevad noored suurelt ja soovivad firma järgmisel aastal osaühinguks registreerida. Vaht ütles, et veebipood sai kooli juhtkonnalt ja õpetajatelt suure poolehoiu ning nüüd juba unistatakse sellest, et tulevikus kaasata teisi kutsekoole, kel on kindlasti poodi midagi põnevat müügiks pakkuda.

Tulu koolile

Praegu e-poest tooteid soetada ei saa, sest õpilased tegelevad veel arendusega ning loodavad õige pea keskkonna kasutajatele võimalikult mugavaks teha. Kutsekooli õpilastel, kes soovivad oma tooteid veebis müüa, tuleb edaspidi ise õpilasfirma poole pöörduda.

Praegu on veebipoes näha näiteks aiatoolid ja -pingid ning muid mööbliesemeid, mis on kõik kooli laos olemas. Edaspidi lisandub teisigi tooteid. Näiteks käivad läbirääkimised metallitöö eriala õpilastega, kes saaksid müügiks pakkuda šašlõkivardaid või grille.

Hinna määrab tootele osakond vastavalt materjali kulule. Kuna mööbli valmistamine on seotud õpilaste koolitööga, siis õpilased raha endale ei saa, vaid tulu läheb kutsehariduskeskusele, et saaks uusi materjali soetada ja õppevõimalusi parandada. Kui õpilane teeb aga ise kodus omal kulul toote valmis, läheb raha õpilasele.

Väikese osa müügitulust võtab endale õpilasfirma, et end ära majandada. Lisaks annetab E-khk igalt ostult ühe euro Tartu koduta loomade varjupaigale.

Pirgit Tamm leiab, et veebipoe tooted on emotsionaalse väärtusega, sest need on õpilaste kätega tehtud ja pole masstoodang. Mis puutub toote kvaliteeti, arvas Vaht, et õpilaste juhendajad ei lase kindlasti töökojast praaki läbi, vaid vaatavad kõik esemed hoolikalt üle.

Teenused

Lisaks esemete müügile, saab peagi veebipoe kaudu kutsehariduskeskuse õpilastelt tellida autopesu, rehvivahetust ja autodiagnostikat, neid teenuseid pakutakse Põllu tänava õpphoonetes.

Maarja Vaht kinnitas, et teenused on kindlasti odavamad kui tavalises autopesulas või -teeninduses. Ta lisas veel, et maksmine ei käi sularahas, vaid kõik on ametlik ning teenuse kasutajale väljastab kool arve.

Veebilehe kutsekatooted.ee esmaesitlus leiab täna aset Tartu kutseharidusekeskuse Kopli tänava B-hoone konverentsisaalis. Esitlusel tehakse ka esimene näidisost.

Kas teate?

Tartu kutsehariduskeskuse veebipoes on plaanis hakata müüma mööbliesemeid ja pakkuda teenuseid, nagu autopesu, rehvivahetus ja diagnostika.

Toodete valik laieneb, müüki soovitakse alustada järgmise aasta alguses.

Poega saab tutvuda aadressil kutsekatooted.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles