Tormi tõusulaine jõudis Emajõkke

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Emajõgi.
Pildil Emajõgi. Foto: Margus Ansu

Ootamatult on veetase Emajões ööga kasvanud 20 sentimeetrit, ulatudes 38 sentimeetrit üle kokkuleppelise nulltaseme. Keskmisest hilissügisesest veeseisust lahutab jõge aga ikkagi veel umbes pool meetrit.

Veetaseme nii järsk tõus ei ole tavapärane ja seda on varem juhtunud üksnes väga ägedate ning pikalt kestnud vihmasadude korral. Põhjus on märksa lihtsam - nädalavahetusel möllanud torm, mis tõśtis Emajõe allikaks oleva Võrtsjärve veepeeglit.

Kui nädala esimeses pooles näitas Rannu-Jõesuus asuv automaatjaam Võrtsjärve veetasemeks keskmiselt -30 sentimeetrit võrreldes kokkuleppelise nulltasemega, siis pühapäeva õhtuks tõusis järve veetase Emajõe väljavoolukohas 25 sentimeetri võrra. Mõistagi sai ka Emajõgi sellest hulga vett ja see vesi on nüüd jõge mööda allavoolu jõudnud.

Vihmal on siiski ka oma mõju. Näiteks on Emajõkke suubuvatesse Pedja- ja Põltsamaa jõkke nädalavahetusega korralikult vett lisandunud, kuid veetaseme tõus pole olnud nii intensiivne, kui Võrtsjärve ja Peipsit ühendavas jões.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles