Bussipiletisüsteemi kleebised tulevad müüki jaanuaris

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuvasti ja Tartu uus bussikaart.
Tuvasti ja Tartu uus bussikaart. Foto: Kalev Saar/Postimees

Tartu aasta teoks kandideeriva uue piletisüsteemi üheks osaks olid mõeldud bussikaartide analoogina toimivad infokandjad kleebised, kuid seni pole neid müüki lubatud.

Linnavalitsus on tähtajana nimetanud oktoobrit, siis oli juttu detsembri algust. Bussikaartide müük algas juba 20. augustil. Kleebiste esimese partii puhul ilmnes, et need ei tööta mobiiltelefonidele kleebitult. Hiljuti välja tulnud populaarse Iphone 6 peal ei toiminud üldse.

Nüüd kinnitas Tartu ühistranspordi kvaliteedijuht Veronika Kallaste, et praeguste arvestuste järgi ja ASi Ridango esindaja kinnituse kohaselt jõuaksid kleebised kohale detsembri lõpuks ja lähevad müüki uue aasta alguses, see tähendab jaanuaris. Kuupäeva ta siiski ei nimetanud.

Kallaste ütles kleebiste hilinemist põhjendades, et tegemist on siinsel turul uue tootega. NFC võimalusega (lähiväljaside) telefonid tekitavad segavat signaali, sest käituvad ka ise kui kaardid ning on märksa tugevama signaaliga kui kleebis. 

„Vaatamata standardile on kleebiste ühildumine ühtede või teiste seadmetega erinev ja palju tundlikum kui kaartidel,“ ütles Kallaste. „Kõik tootjad, kellega läbirääkimisi peeti ja kes saatsid oma kleebise proovida, väitsid, et need peaks töötama ka NFC telefonide peal, kuid kahjuks nad katset ei läbinud.

Kuna kleebiste kasutamiskohana nähakse eelkõige telefoni, siis sellest tulenevalt otsustati, et positiivseks saab lugeda vaid tulemusi, mis läbivad katsetuse ka NFC telefonidel.“   

Tartu ühistranspordis kehtib aastavahetuseni vana süsteem kõrvuti bussikaardil põhineva uue piletisüsteemiga. See tähendab, et veel saab osta paberpileteid ning ID-pileteid. 1. jaanuarist 31. märtsini saab vanu pileteid kasutada, kuid mitte enam osta.

Näiteks kui detsembri lõpus on ostetud ID-pilet 90 päevaks, siis see kehtib kuni märtsi lõpuni. 1. aprillist jääb kasutusele vaid uus elektrooniline süsteem. 

Bussikaardiga sõitude registreerimine kasvab hoogsalt

Tartu bussikaarte on väljastatud kokku 23 995.

Neist 13 250 on tasuta sõidu õigust andvad bussikaardid, 12 552 neist omakorda pensionäridele.

Lisaks busskaartidele on Tartus väljastatud 11 528 isikustatud õpilaskaarti, mida saab kasutada bussikaardina.

Sõitu registreeriti tuvastis

septembris 212 263 korral

oktoobris 349 372 korral

novembris 425 889 korral

Sõitu saab registreerida paljude kaartidega, enim on kasutatud Tartu kaarte.

18 754 Tartu bussikaarti

3454 Tallinna ühiskaarti

3081 Tartu ühistranspordi õpilaskaarti

763   Ridango ühiskaarti

618   Swedbanki ISICu üliõpilaspiletit

501   SEB ISICu üliõpilaspiletit

130   SEB ISICu õpilaspiletit

89     EÜLi ISICu õpilaspiletit

87     EÜLi ISICu üliõpilaspiletit

46     Atko sooduskaarti

36     GoBusi kaarti 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles