Maarjamõisa tänav saab nime Tartu ainsa nobelisti järgi

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wilhelm Ostwald.
Wilhelm Ostwald. Foto: Repro

Tartu volikogu arutas täna, milline nimi panna Maarjamõisa ülikoolilinnaku uuele tänavale ja tegi ettepaneku jääda Wilhelm Ostwaldi nime juurde, nüüd on nimeettepanek avalikul väljapanekul. 

Ostwaldi nimi leidis näiteks ka volikogu kultuurikomisjoni toetuse, selle nime oli välja pakkunud Tartu ülikool.

Friedrich Wilhelm Ostwald on ainuke Tartu ülikooli lõpetanu ja Eestis töötanud teadlane, kes on pälvinud teadusmaailma mainekaima tunnustuse – Nobeli preemia. 1875. aastal lõpetas ta Tartu ülikooli ning 1878. aastal kaitses oma doktorikraadi Carl Schmidt’i juhendamisel. Teadustöö Tartu ülikoolis oma aja parimate professorite juhendamisel pani aluse Ostwaldi edukale teadlaskarjäärile, mis 1909. aastal tipnes Nobeli preemia pälvimisega.

Füüsikalise keemia teadusharu ühe rajajana väärib nobelist F. W. Ostwaldi nimi kindlasti jäädvustamist Tartu Ülikooli teadus- ja tehnoloogialinnakus Maarjamõisa väljal, oli põhjendus, mis eelnõuga kaasneb.

Tartu linnavalitsus tegi ettepaneku määrata tänava nimeks Wilhelm Ostwaldi tänav. Kohanimenõukogu oli seisukohal, et pühendusnime määramisel on lubatud ühe eesnime kasutamine kahe asemel. Isik ise kasutas põhiliselt üht eesnime ning on ka nobelistina tuntud kui Wilhelm Ostwald.

Teine nimevariant, mille Tartu ülikool välja pakkus, oli Teaduse.

Tänavanime avalik väljapanek kestab 18. detsembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles