Vanade väärtuste taastajad vahetasid tööruume

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karoli Saar (vasakul) konserveerib ja disainib nahka. Eetel Puusepp töötab köitja-konservaatorina.
Karoli Saar (vasakul) konserveerib ja disainib nahka. Eetel Puusepp töötab köitja-konservaatorina. Foto: Kristjan Teedema

Oktoobris veel Tartu ülikooli raamatukogu ruumides tegutsenud restaureerimistöökoda on mõne nädala olnud avatud uuel aadressil, Munga 3a. Kuigi täielikult pole veel end sisse seatud, võetakse töid juba vastu.

25. oktoobril alustati vanades ruumides asjade kokku pakkimist, samal ajal käis uues majas remont. Mandragora juhataja Ene Sarapi sõnul oldi kaks nädalat klientidele täiesti suletud. „Pikemat sulgemisaega ei saa nii väike ettevõte endale lubada,“ põhjendas ta.

Suur silt, mis tänavaga risti tuleb, pole veel kinnitatud, uksel olev paber viitab aga, et sellest majast võib restaureerimissoovi korral abi saada. „Sildi on küll linn sobivaks tunnistanud, aga seinale pole me veel jõudnud seda panna,“ ütles Sarap. Kodulehel on aadressiinfo muudetud ja seetõttu hakkasid kliendid ukse vahelt sisse piiluma enne, kui uus koht oli avatuks kuulutatud.

Struve tänava ruumides tegutses Mandragora üle kümne aasta, aga tänavu tekkis raamatukogul nende ruumidega uus plaan. Nii leitigi linnavalitsuse kodulehelt uued ruumid. „Ega meie valik polnud väga lai, sest Ringteele keegi lõputööd köitma ei tule,“ lisas Sarap. Nii oligi peamiseks kriteeriumiks asukoht ja pinna suurus, mis võinuks jääda saja ruutmeetri kanti.

Munga 3a ruumid olid alguses väga kehvas seisukorras, aga tunne, et need sobivad, tekkis Sarapil kohe. „Kõik oli must ja nõgine ning põrand mädanenud, mõtlesin kohe, et siia läheb mitu head potti valget värvi,“ ütles ta naljatades. Seega oli vaja värvida seinad, vahetada põrand ja panna uus elektrisüsteem. Maja ehitati 1780. aasta paiku, viimati tegutses seal kingsepatöökoda.

Uued ruumid pakuvad umbes samu võimalusi, mis olid varem, kuid kiirköitesektsioon on näiteks avaram. Varem ei saanud riiulile kaante valikut välja panna, aga nüüd on uksest sisse astudes kohe kõik võimalused näha.

Koos Sarapiga teeb restaureerimistööd viis inimest. Eelkõige taastatakse vanu asju, sest nende elulugu on paljudele tähtis. Kõige rohkem tuuakse neile vanu raamatuid, näiteks praegu on töölaual 1739. aastast pärit eestikeelse piibli esmatrükk. Sageli vajavad taastamist perekonnaalbumid, talukaardid, graafika ja vanad fotod.

Lisaks paberile ja köidetele tegeleb firma kivi ja kipsiga, aga seda tehakse enamasti väljaspool Munga tänava töökoda. Nii käidigi näiteks Raadil taastamas vana sõjaväekalmistut. Üks sagedamaid tööde tellijaid eraisikute ja muuseumide kõrval on muinsuskaitseamet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles