Legendaarseid suusatreenereid mälestab üritustesari

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suusatreenerid ja sporditegelased Erna- ja Herbert Abel.
Suusatreenerid ja sporditegelased Erna- ja Herbert Abel. Foto: Erakogu

«Abelid 100» on kogu talve vältav üritustesari teenekate treenerite ja sporditegelaste Erna ja Herbert Abeli mälestuseks, kuhu mahub nii näitusi, loenguid kui ka sportlikke üritusi.

Tänavu 19. detsembril täitub 100 aastat Eesti esimese teenelise sporditegelase, suusaõpetaja Erna Abeli sünnist. Tema abikaasal Herbert Abelil täitub 100. sünniaasta tuleval kevadel, 13. mail. Üritustesari «Abelid 100» on ellu kutsutud meenutamaks spordi suurkujusid ja nende panust Eestile, rääkis Abelite õpilane ja suusatreener Kaarel Zilmer.

Juba 14. detsembril avatakse suusaveebis (www.suusatades.weebly.com) Abelite meenutusrubriik. 19. detsembril kell 12 on aga kehakultuuriteaduskonna hoones (Jakobi 5) kavas Tartu ülikooli kauaaegse õppejõu Erna Abeli erialatund. Sama päeva hommikul on Erna ja Herbert Abeli kalmul mälestustund.

Abelite avastatud ja praegugi populaarses treeningupaigas Vooremäel peetakse 31. jaanuaril neile pühendatud mälestusvõistlus naiste 10 km ja meeste 15 km suusatamises. Ka 44. Tartu maratonil 21. veebruaril märgitakse suusatreenerite sünnipäev ära, sest Herbert Abel on ka üks Tartu maratoni idee autoreist.

Maratoni ajal esitleb Eesti Post terviksarja «Abelid 100» Tartus postimuuseumis. Eesti spordimuuseumis on aga üleval püsiekspositsioon «Abelid 100» Tartu maratoni nädalast alates kuu aja jooksul. Muuseumi rändekspositsioon külastab aga mitmeid Eestimaa paiku.

Talvine ETV noorte suusasari ja orienteerumisvõistlus «Tartu kevad» on pühendatud samuti Abelite mälestusele.

13. mail avatakse Tähtvere spordipargis aga Abelite mälestuspink. Tartu suusaklubi korraldab samas näidistreeningu «Nii nagu treeniti Abelite juures».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles