Pimeduses paistab näituselt helgust

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eero Ijavoineni näituse nimiteos «Ristpiste» kujutab endast suurtest ruudukujulistest abstraktsetest maalidest moodustatud pannood. Näitusel on ka robustse vormiga skulptuure.
Eero Ijavoineni näituse nimiteos «Ristpiste» kujutab endast suurtest ruudukujulistest abstraktsetest maalidest moodustatud pannood. Näitusel on ka robustse vormiga skulptuure. Foto: Margus Ansu

Tahaksin lugejat juhtida Nooruse galeriisse Riia mäel. Mitte pelgalt selle pärast, et see on tee peal, üks Tartu ruumikaimaid näitusepaiku ja pealegi tasuta, vaid et see on jõulueelse pimeduse ja kaamose keskel üks helgeid punkte.

Tartu kõrgema kunstikooli maaliõpetaja Eero Ijavoineni olek ja looming Tartus on kuidagi linnaomane ja orgaaniline. Ta ise viitab oma näituse tutvustuses ülespaneku jõulisusele ning nii avaras ruumis ja heas ülespanekus (kujundanud Madis Liplap) on see tõesti nauditav.

Tekkivad kooskõlad abstraktse maali ja samas maastiku äratundmise vahel on suisa otsesed. Ei oskagi väita, et tervik oleks parem kui üksikteos või paarik, aga autor on igatahes seda silmas pidanud ja andnud näitusele nime «Ristpiste ja eesti maastikud».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles