Põhja Konn tegi Betti Alveri ühe luuletuse juba lauluks

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ansambel Põhja Konn on üles võetud Eesti muusika ja teatriakadeemia stuudios. Kristen Kütner (vasakult), Valter Soosalu, Ott Adamson, Siim Avango ja Jürgen Kütner on naljaviluks oma instrumendid ära vahetanud.
Ansambel Põhja Konn on üles võetud Eesti muusika ja teatriakadeemia stuudios. Kristen Kütner (vasakult), Valter Soosalu, Ott Adamson, Siim Avango ja Jürgen Kütner on naljaviluks oma instrumendid ära vahetanud. Foto: Pressifoto / Evert Palmets

Progerokibänd Põhja Konn, mis tegutseb sellisena märtsist 2009, on tulnud kuulajate ette lauluga «Selle ilma igav kainus», mille sõnad on Betti Alveri luulekogust «Tähetund». Singel avaldati Eesti kirjanike liidu Tartu osakonna ja kirjandusfestivali Prima Vista koostööprojektis «Luulest lauludeks».

Järgmisel aastal täitub Betti Alveri luulekogu «Tähetund» ilmumisest 50 aastat. Sellest tõugatuna viisistab Põhja Konn kogumikust kaheksa luuletust. Salvestiste põhjal ilmub samanimeline album järgmiseks Prima Vista festivaliks.

Viisistatavad luuletused («Tähetund», «Pigilind», «Hulkuv laev», «Selle ilma igav kainus», «Suurest haardest», «Mitte viirastus, meeltepett», «Hääled» ja «Külm puhang lõõtsub») on valinud välja kirjandusteadlane Mart Velsker, kes kirjutas albumile ka saatesõna.

Otsuse avaldada esimese singlina Alveri noorusaegne luuletus «Selle ilma igav kainus» langetas ansambli vokalist ja klahvpillimängija Valter Soosalu. Just nimelt see luuletus tõmbas peas kõige rohkem ideid käima. «Ehk viivadki sõnatuks tegevalt head värsid üsna orgaaniliselt helideni, küsimata sealjuures põhjuste järele,» lisas ta.

Mart Velsker ütles pärast tuttuue singli kuulamist - ja seda saab teha siinkohal ka iga soovija -, et lauluks on tehtud Alveri luuletus, kus kiindutakse kirglikult «kõigesse, mis väär ja ohtlik», kus kergus võidab raskuse, kus pakutakse kiskjatele kuninglikku toitu ning kus lennatakse «surmast mööda». Kirjandusteadlasele tundub täitsa loomulik, et sellised tekstid käivitavad peas midagi, hirmutavad või haaravad kaasa. «Põhja Konn on hirmust üle ja liigub koos Alveriga,» lisas ta.

Valter Soosalu kõrval kuuluvad Põhja Konna koosseisu basskitarrist Siim Avango, kitarristid Jürgen Kütner ja Kristen Kütner ning löökriistade mängija Ott Adamson.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles