Lätti kaubareisile? Nii nagu vanasti ...

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkoholiletid on Lätis lookas ja pakutav on ka odavam kui meil.
Alkoholiletid on Lätis lookas ja pakutav on ka odavam kui meil. Foto: Kapar Koort

Keskeas lõunaeestlased mäletavad hästi ammuseid ostureise lõunanaabrite juurde. Naistele meenuvad sealt hangitud kardinad, vatitekid, kombineed ja sõir, meeskolleeg räägib innustunult kardaaniristist. Aga mida tasuks Lätist toomas käia praegu?

«Lapsepõlves oli muidugi kõige tähtsam jäätis,» meenutab kunagisi Läti-käike Rõuge vallast pärit Helve Kalkun. «Hiljem käidi ostmas nailonkardinaid, lasteriideid ja vatitekke, neid sai Valkas vist isegi villa vastu vahetada. Kui kaksikud sündisid, ostsime Lätist mõlemale poisile puust püssi ja puust kiikhobuse. Algul oli mõte üks osta, aga teine istus ka peale ja pidime ikka mõlemad ära võtma.»

Lätimaale sõideti nii auto kui ka liinibussiga ning nõnda toodi kohale ka kaubad, olgu nendeks siis kasvõi eespool mainitud kardinad või tekid. Võrumaalt käidigi põhiliselt Apes ja Alūksnes, aga ka viimasest poolesaja kilomeetri kaugusele jäävas Gulbenes, samuti Valkas ja Valmieras. Päris iga kuu naabrite juurde ei sõidetud, kuid aastas mõned korrad käidi kindlasti, kinnitab Helve Kalkun.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles