Galerii: pagulastevastane meeleavaldus Tartus möödus rahumeelselt

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pagulastevastane meeleavaldus karges Tartus möödus rahumeelselt. Korraldajate hinnangul võis Kaubamaja ees toimunud kõnekoosoleku tipphetkel olla kohal 700 inimest.

Tõsi, koha peal käinud Tartu Postimehe reporteri hinnangul on taolised numbrid väga optimistlikud, kuna näiteks ürituse planeeritud algusajal kell 15.30 oli kohal ehk sadakond inimest kolme Eesti lipuga. Hiljem tuli inimesi juurde, kuid samas oli ilmselt omajagu ka neid, kes mitte just kõige soojema ilma tõttu täpselt kaks tundi kestnud kõnekoosolekult lahkusid.

Pisut enne kella kuut alustati Tõnis Mägi «Koidu» saatel tõrvikurongkäiku Emajõe ääres asuva Vabadussõja monumendi ehk Kalevipoja kuju juurde. Rongkäigust võis osa võtta ehk paarsada inimest, tõsi, ürituse korraldaja Silver Kuusik Euroopa Rahvusrinde sihtasutusest hindas selleks arvuks neli-viissada inimest.

Kui Kaubamaja ees peetud sõnavõtud olid pigem vaoshoitud, siis Kalevipoja kuju juures lasti tunded pisut enam vaka alt välja - rahva seast kõlasid ka hüüded nagu «Vaid valgel inimesel on õigus valida, kes siin elavad» või «Ükski neeger ei saa kunagi eestlaseks» ning üks (joobnud?) härrasmees otsustas oma pakitseva põie otse samas asunud põõsasse tühjendada.

Silver Kuusiku sõnul jäi ta kohale saabunud inimeste arvuga külma ilma ja laupäevast päeva silmas pidades laias laastus rahule, selles mõttes andis ta üritusele hindeks «tugeva nelja».

«Rahumeelne demonstratsioon, nagu ta täna siin toimus, võikski olla demokratiseerunud ja normaalsele ühiskonnale selliseks maksimaalseks eneseväljendusviisiks,» rääkis Kuusik. «Tahaks loota, et valitsus ja riigikogu oma otsustes lähtuvad sellest, et piirid saaks lukku, ilma et siin korduks Pariisi sündmused,» lisas ta.

Lisaks Euroopa rahvusrinde sihtasutusele olid meelavalduse korraldajate hulgas ka Eesti Iseseisvuspartei, Rahva Ühtsuse Erakond ja mitmed EKRE liikmed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles