Puusepa tänava ajaloolises haiglahoones valmis õendusabimaja

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saja-aastase meditsiiniajalooga Puusepa 6 hoone tegi täna oma uksed pärast renoveerimist lahti, kutsudes kolleege ja koostööpartnereid vaatama kohta, kuhu juba lähemal ajal koondub Tartu Ülikooli Kliinikumi ambulatoorne ja statsionaarne õendusabi, sealhulgas hospiits ja dementsete patsientide õendusabi.

Lühemalt öeldes on see uus õendusabimaja, mis kuulub spordimeditsiini- ja taastusravikliinikule. Seni on õendusabi osakonnad on asunud Tartus Riia maantee 167 hoones ja tegelikult asuvad need seal veel praegugi, kuna patsientide ja töötajate uude majja kolimine seisab 15. ja 16. detsembril ees.

Ainukesena on end sisse seadnud koduõendusosakonna juhataja Kadi Tarassova ja tema koduõed, kes samuti tööruume vajavad, mis sest, et lõviosa oma ajast käivad nad meditsiiniprotseduure tegemas patsientide pool kodus.

Uus õendusabimaja mahutab kokku kuni 115 voodikohta, millest 15 on mõeldud dementsetele patsientidele, 15 on hospiitskohta ja 5 kohta on mõeldud neile, kes vajavad eriti intensiivset õdede jälgimist.

Lisaks ambulatoorsele ja statsionaarsele õendusabile on majja loodud tingimused päevase õendusabiteenuse andmiseks – see on teenus, mille puhul patsient tuuakse õdede jälgimisele majja hommikul ja viiakse koju õhtul. See teenus ei kuulu aga veel haigekassa hinnakirja.

Ringkäik mööda maja

Pärast avamise ja õnnesoovimise kõnesid, kingituste üleandmist ja lindi läbilõikamist näitas spordi- ja taastusravikliiniku ülemõde Külli Uibo maja iga nurka ning pole kahtlust, et patsientide ravi- ja olmetingimused saavad seal olema paremad kui Riia tänava hoones ning võib-olla paremadki, kui kuskil mujal Eestis.

Kahel korrusel on viis õeposti ja eriti raskes seisundis patsientide palatid asuvad neile kõige lähemal. Erilised on ravimikapid, kümnete riiulite ja spetsiaalsete sahtlitega. Kõikides palateis on geriaatrilised voodid, mida on võimalik regulaarida kõrgemasse asendisse, et õel oma protseduure kergem teha oleks. Samuti madalasse asendisse, et vältida patsientide kukkumisi.

Voodikohad on varustatud vahekardinatega ning öökapid on lihtsalt lahti tõmmatavate sahtlite ja vahelaudadega. Palatites on televiisori vaatamise võimalus, tualett- ja pesuruumid.

Patsientide kasutada on õe kutsunginupp ning niisugunegi pult, millega saab valgust reguleerida.

Esimesena Eestis on selles majas kasutusel aku peal töötavad tõstuk-pesutoolid, mida saab kasutada nii vannitoas kui patsienti ühest kohast teise transportimisel. Vajadusel on tool ka potitool ning üks neist toolidest on konstrueeritud eriti kogukale patsiendile, kes tavalisse ratastooli ei mahuks.

Majas on olemas reguleeritava kõrguse ja tõstukiga varustatud vann, mis muudab kõige raskema patsiendi pesemise kergemaks.

Tähtsa patsiendi tuba

On ka üks avar tuba ühele väga auväärsele või teenekale inimesele ehk VIP-isikule, kellele saab osutada õendushooldusteenust sisustuse poolest otsekui elutoas. Sellesse privaatsesse palatisse on võimalik paigutada teine voodi, kus temaga koos saab viibida pereliige.

Ühekohalistes surmaeelse hoolduse palateis saab samuti lähedane patsiendi juures viibida ükskõik kui suure osa ööpäevast.

Õendusabimaja ei ole suurele osale patsientidele aga kaugeltki mitte see viimane maapealne paik. Sealt saavad paljud juurde jõudu ja tervist ning naasevad koju. Õenduabimajas on füsioteraapia ja tegevusteraapiakabinetid, liikumiseks saab valida lifti või trepi, sest treppidele on paigutatud lisakäsipuud.

Patsientidele on sisse seatud mõnusad puhkenurgad, kööginurk ja söögituba, kuhu kutsuda juttu ajama lähedasi või kus pidada tähtpäevi.

Ka on majast pääs värskesse õhku ja aeda. Majast õue viivad nii trepp, kaldtee kui tõstuk.

Hoones on veel imeilus 70-kohaline saal, kus on võimalik korraldada kontserte, luuleõhtuid, loenguid või väikesi etendusi nii töötajaile kui patsientidele. Selle saali seinu kaunistab Peeter Krossmanni loodud sgrafiitotehnikas teos «Aed», mis on inspireeritud Eedeni aiast.

Puusepa 6 maja võtab enda alla ligi 4000 ruutmeetrit, natuke vähem kui kaks aastat kestnud ehituse peatöövõtja oli As Eviko. Ehituse maksumus oli 4 911 210 eurot, millelel lisandub käibemaks. Projekti kaasrahastas 1 843 991 euroga Euroopa Regionaalarengu Fond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles