Naine aitas läbi tiigijää vajunud lapse kaldale

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene jää tundub ilus ja ahvatlev, kuid inimest see reeglina ei kanna.
Esimene jää tundub ilus ja ahvatlev, kuid inimest see reeglina ei kanna. Foto: Margus Ansu

Eile õhtul vajus Võrus läbi õhukese tiigijää poiss, kelle aitas vees välja juhtunut pealt näinud naine. Väljakutse tehti ka päästjaile, kuid abi saabudes oli oht lapse elule õnneks möödas.

Päästeamet juhib tähelepanu, et külmemate ilmadega tekkiv õhuke jääkiht ei ole veel kindlasti nii tugev, et kanda inimesi. Vesi jää all on väga külm - umbes + 4 kraadi või veelgi vähem. Kui tegu ei ole just treenitud talisuplejaga, kaotab täiskasvanud inimene nii jahedas vees teadvuse kuni 10 minuti jooksul. Lapsed ja vanurid veelgi kiiremini.

Jääst läbi vajumisel ei olegi ujumisoskus niivõrd oluline, rõhutab päästeamet. Määravaks saab külm vesi, mis halvab tegutsemisvõime mõne minutiga.

Ohutu on minna jääle alles pärast pikemat paarinädalast külma kui jää paksus on vähemalt 10 cm. Jää on alati õhem sildade juures, kõrkjate ümbruses ning allika- ja suubumiskohtades. Samuti on voolava veega veekogus. Ka pragude ja lõhedega jää on ohtlik, sest ilmastikutingimuste muutumisel võivad praod ja lõhed ületamatuteks muutuda.

Esimene jää on lastele alati huvi ja põnevust pakkunud, kuid paraku ei oska lapsed hinnata sellega kaasnevaid ohtusid. Õpetajad ja lapsevanemad peavad selgitama jääle mineku riske ja tagajärgi ning mitte jätma lapsi veekogude läheduses järelevalveta.

Koeraomanikud ei tohi lasta oma lemmikloomi õrna jääga kaetud veekogude äärde rihmata jooksma, sest läbi õrna jää vajunud loomad ei suuda sageli iseseisvalt veest välja tulla ning ka omanik ei ole suuteline neid päästma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles