Pikalt Türgis peatunud sookurg Ahja 4 jõudis siiski Etioopiasse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Leito

Eesti satelliitkurg Ahja 4 jõudis eile, 25. novembri õhtul ligi kuue tuhande kilomeetri kaugusele Etioopiasse ja ööbis Tana järve põhjarannikul. Teadlaste sõnul rändab kurg sealt veel edasi.

Mõni päev tagasi arvasid teadlased, et Ahja 4 jääb Türki, kuid 19. novembri hommikul alustas kurg sealt teekonda Etioopia poole ning jõudis sinna 25. novembri õhtul.

2800 kilomeetri pikkune lennureis kestis üle kuue päeva ning keskmine rändekiirus ööpäevas oli 425 kilomeetrit. Kurg tegi öiseid peatusi Lääne-Iisraelis, Põhja-Siinais ja Siinai poolsaare lõunatipus, Ida- ja Kagu-Egiptuses, Kirde-Sudaanis ja Ida-Sudaanis Aroma lähistel.

Nüüdseks on kurg Ahja 4 jõudnud Tana järve äärde, kust ta Eesti maaülikooli vanemteaduri Aivar Leito sõnul rändab tõenäoliselt veel edasi. «Arvatavalt lendab kurg kas kohe või mõne päeva pärast oma tavapärasesse talvitumispaika Sulultasse, mis asub Addis Abebast umbes kolmkümmend kilomeetrit põhja pool,» ütles teadlane.

Satelliitsaatjaga sookurg talvitus Etioopias ka esimesel ja teisel talvel. Eelmisel aastal jõudis Ahja 4 talvituspaika kuu aega varem kui tänavu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles