Pagulaste vastased korraldavad Tartus meeleavalduse

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Rahva Ühtsuse Erakond ja Euroopa Rahvusrinne avaldasid oktoobri keskel immigratsioonipoliitika vastu meelt ka Tallinnas.
Eesti Konservatiivne Rahvaerakond, Rahva Ühtsuse Erakond ja Euroopa Rahvusrinne avaldasid oktoobri keskel immigratsioonipoliitika vastu meelt ka Tallinnas. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

SA Euroopa Rahvusrinne korraldab eeloleva laupäeva pärastlõunal Tartus kaubamaja ja Vanemuise teatri vahelisel alal meeleavalduse, kus protestitakse pagulaste Eestisse toomise vastu.

«See on mõeldud ühiskonna, vabariigi valitsuse ja riigikogu tähelepanu juhtimiseks pagulastemaatikale. Kindlasti räägime nende riikide näidetest, kus piirid on lahti ja on valimatult teiste riikide kodanikke sisse lastud. Räägime sellest, millised probleemid on sellega kaasnenud,» ütles Euroopa Rahvusrinde esindaja Silver Kuusik.

Ürituse korraldajate hulka kuuluvad veel Eesti Iseseisvuspartei, Rahva Ühtsuse Erakond ja mitmed EKRE liikmed, lisas ta.

Kuusiku sõnul on praeguse pagulaspoliitika kõige hullemad näited Pariisi sündmused ning Rootsi riik, kus tema sõnul ei julge politsei immigrantide linnaosadesse enam sisenedagi.

«Me oleme kõik tavalised inimesed, kes tahavad elada oma tavalist elu. Me ei taha seda, et meie laps ei võiks minna õhtul üksinda trenni. Me eeldame sellist turvalisust riigilt, kelle heaks me töötame,» rääkis Kuusik. Ta lisas, et üritusele oodatakse kõiki inimesi, kes hoolivad oma kodumaast, eesti keelest, esivanemate tööst ja eesti rahva kultuurist.

Kogutakse allkirju

Teiste hulgas on kõnekoosolekule lubanud esinema tulla Sven Kivisildnik, Malle Pärn ja Kristiina Ojuland. Viimase teatel kogutakse Tartus ka toetusallkirju referendumi korraldamiseks pagulaspoliitika küsimuses.

«Me kutsume rahvast koonduma protestiks valitsuse rahvavaenuliku poliitika vastu. Eesti ei või enam jätkata valitsusega, mis ignoreerib rahva arvamust. Valitsust, kes rikub põhiseaduslikku vannet, ei saa usaldada,» teatas Ojuland pressiteate kaudu.

Kui palju inimesi laupäevasest üritusest võiks osa võtta, ei julgenud Kuusik pakkuda, kuid avaldas lootust, et rahvast tuleb palju. «Praeguseks on ennast sotsiaalmeedias kirja pannud umbes 500 inimest. Grupis «Ei pagulasmassidele» on aga üheksateist ja pool tuhat inimest, mistõttu on osalejate arvu raske öelda,» lausus Kuusik. Tema sõnul on lubanud Tartusse tulla rahvast ka mujalt Eestist.

Politsei kooskõlastas

Lõuna prefektuuri politseimajor Alvar Pähkel ütles, et politsei on koosolekuteate registreerinud ja avalik koosolek on saanud kooskõlastuse. «Aitasime korraldajal planeerida üritust selliselt, et see oleks ühtmoodi kõigile turvaline – avalikust korrast liiklusohutuseni välja,» sõnas ta. Politsei teatel on avaliku koosoleku käigus plaanitud kesklinna läbiv rongkäik, mis toob kaasa lühiajalise liiklusseisaku Vabaduse puiesteel. «Politsei on avaliku koosoleku toimumiskoha vahetus läheduses väljas mõnevõrra suurendatud jõududega, et tagada liiklusohutus ja üldine turvalisus,» lisas Pähkel.

Umbes samale ajale on Tartu kesklinna kavandatud veel teinegi rahvakogunemine. Nimelt kutsutakse Facebookis inimesi osalema üritusel «Say no to racism». Ürituse üleskutses öeldakse, et «Tulge kõik! Seisame vastu rassistlikule üritusele «Massiimmigratsiooni vastane meeleavaldus Tartus»». Tekstile on alla kirjutanud Emajõe Vanake.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles