Kõrge müüri taha peitunud vana juudi surnuaed ilmus nähtavale

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roosi ja Jänese tänava nurgal asuv juudi kalmistu on kultuurimälestiste riikliku registri järgi kohaliku juudi rahvuse kalmistukultuuri arengu suurepärane näide, mis annab ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite töödest hauatähiste valmistamisel.
Roosi ja Jänese tänava nurgal asuv juudi kalmistu on kultuurimälestiste riikliku registri järgi kohaliku juudi rahvuse kalmistukultuuri arengu suurepärane näide, mis annab ülevaate nii metalli- kui kivitöö meistrite töödest hauatähiste valmistamisel. Foto: Margus Ansu

Tartu esimesest juudi kalmistust on säilinud vaid üks hauakivi. Teine, 19. sajandi lõpus Roosi ja Jänese tänava nurgale rajatud surnuaed on kõrge müüri taga ajale ja inimestele vastu pidanud, ainult vana müür andis järele.

Tartlased teavad Roosi ja Jänese tänava nurgal asuvat juudi kalmistut suurte kõrgete müüride ja alati korralikult suletud suurte siniste väravate järgi.

Nüüd on kadunud nii väravad kui müürid, teistmoodi väljanägemisega vana surnuaed on nagu üleöö ilmunud linnapilti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles