Politsei kutsub helkuriga paremaks sõbraks saama

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna prefektuuri noorsoopolitseinik Greten Sööl näitab, et helkureid 
pole kunagi liiga palju.
Lõuna prefektuuri noorsoopolitseinik Greten Sööl näitab, et helkureid pole kunagi liiga palju. Foto: Margus Ansu

Kodanikupäeval ehk  26. novembril saab iga Lõuna-Eesti elanik osaleda kuut maakonda ühendaval helkurikõnnil ja anda panus oma naabri, tuttava või  teiste piirkonna elanike  nähtavaks tegemisel.

Lõuna prefektuur koos abipolitseinikega korraldab teist korda Lõuna-Eesti maakondades ennetusürituse «Helkuriga sõbraks». Helkurikõnnil osalemisega on kõigil võimalus juhtida tähelepanu sellele, kui tähtis on helkur ja kui lihtne on end selle abil nähtavaks teha.

Samuti kutsutakse mõtlema sellele, et linnas, kus tänavad on valgustatud, leidub siiski ülekäigukohti ja pimedaid nurki, kus autojuht ei pruugi kergliiklejat märgata.  

Kõik oodatud kõndima

Üritus algab homme kell 17 ning kestab umbes tund aega. Esialgu räägitakse helkuri tõhususest ja sellest, et helkur tuleb paigaldada paremale poole ning täiskasvanutel põlve kõrgusele. Sellele järgneb helkurikõnd valitud teelõikudel, selle jooksul jagatakse elupäästjaid kõigile nendele, kel seda veel ei ole.

Noorsoopolitseinik Greten Sööl osales helkurikõnnil ka eelmisel aastal ning tema arvates läks üritus väga edukalt.

Sööl rääkis, et mullu tulid kohalikud nii üksinda kui ka peredega, samuti võtsid osa vanemad inimesed. «Jagasime palju helkureid ning inimesed olid väga abivalmid ja koostööaltid,» sõnas ta.

Tänavu alustab Sööl oma rühmaga kõndimist Riia tänava lõpust politseimaja juurest, sealt on plaan liikuda edasi Valga maantee poole. «Kõnnime nii palju, kui jõuame. Kui grupis on pisikesi vabatahtlikke, arvestame kindlasti ka nendega,» ütles ta.

Enne kõndimist antakse vabatahtlikele helkurid, mida nad hakkavad teistele jagama. Kõik ülejäävad helkurid riputatakse aga pärast kõndi helkuripuule, mille küljest saavad need, kel helendavat elupäästjat veel pole, selle endale tasuta võtta. Helkuripuu valivad osalejad kohapeal välja.

Turvalisus, mitte karistus

29. märtsil rakendus liiklusseaduse säte, mille kohaselt ootab pimedal ajal helkurita liikuvat jalakäijat rahatrahv, mitte enam suuline hoiatus.

Lõuna prefektuuri pressiesindaja Maria Gonjak märkis, et tänavu on Tartumaal helkurita jalakäijat trahvitud 30 ja Jõgevamaal 13 korral. Liiklusseadus näeb jalakäijale helkuri puudumise eest maksimaalse karistusena ette kuni 40-eurose rahatrahvi.

Greten Sööl rääkis, et see, kas politseiametnik teeb trahvi, on menetleja otsustada, aga kindlasti pole eesmärk trahvi teha, vaid tagada turvalisus ja väikese elupäästja puudumise korral see liiklejale tasuta anda.

Sööl lisas, et helkuri kandmine on järjest populaarsem ja tema meelest on lõunaeestlased usinad helkurikandjad.


--------------------------------

Kodanikupäeva ühiskõnd

«Helkuriga sõbraks»

• Helkurikõnd 26. novembril kell 17.

• Osalevad Tartu-, Jõgeva-, Põlva-, Võru-, Valga- ja Viljandimaa.

Tartu ja Tartumaa kogunemiskohad

• Riia 132, politseimaja

• Raekoja plats 1, linnavalitsus

• Jaama 207, päästeameti hoone

• Elvas Valga mnt 1, politseimaja

• Kõrvekülas A ja O kauplus

• Kambja põhikool

Jõgevamaa kogunemiskohad

• Jõgeval Suur 1, politseijaoskond

• Põltsamaal Pargi 1, politseimaja

• Mustvees Tartu 12, kultuurikeskus

• Puurmanis Tallinna mnt 1, vallavalitsus

• Tabivere vallas Maarja külas A ja O kauplus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles