Tartus näeb laupäeval spagaate ja saltosid

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
GymnaFest 2013.
GymnaFest 2013. Foto: Dmitri Kotjuh

Nädalavahetusel toimub Annelinna spordimajas harrastusvõimlejate festivali GymnaFest lõppkontsert. Põhja- ja Lõuna-Eesti eelvoorude 76 rühmast osaleb finaalis 29, laupäeval selgitatakse nende hulgast võitjad.

Festivali algataja Kadri Liivaku sõnul on selle aasta tase väga kõrge, kõrgem seninähtust. „Seda näitab, kui palju kavasid valisime finaali. Põhja-Eestist sai edasi 17 ja Lõuna-Eestist 13 kava,“ ütles ta. Üks finaalipääsenuist on teatanud, et ei osale, nii võistlebki finaalis 29 rühma. Varem on rohkem edasipääsenuid just Lõuna-Eestist olnud.

Finalistidest on viis Tartust: võimlemisklubi Janika kaks rühma, Tartu ülikooli akadeemilise spordiklubi kaks rühma ja võimlemisklubi Rütmika rühm. Ülejäänud tulevad Tallinnast, Võrust, Kohtla-Järvelt ja Raplast.

Eraldi võistlevad 7–12-aastased, 12–16-aastased, 16-aastased ja vanemad ning koondrühmad. Lisaks kuulutatakse välja ürituse üldvõitja. Võitjail on võimalus esindada Eestit Euroopa võimlemisfestivalil Eurogym.

„Võitjaid ennustada on väga raske, sest tase on ühtlasem kui tavaliselt. Ei ole ühte väga eristuvat või domineerivat kava, seega üldvõitjat on eriti raske selgitada,“ sõnas Liivak. Tavaliselt on otsusele jõutud lihtsamalt, sest mõni kava on eriliselt silma paistnud.

GymnaFesti kavasid hindab žürii, mille koosseisus on tunnustatud võimlemis- ja tantsuspetsialistid, nagu näiteks Kersti Kull ja Märt Agu. Esinemiskavade juures hinnatakse nii kompositsiooni kui ka tehnilist sooritust, võimlejate treenitust ja väljenduslikkust ning publikuga suhtlemise oskust.

Festivali algataja sõnul korraldatakse üritust selleks, et anda kõikidele harrastusvõimlejatele võimalus välja tulla ja end näidata. Osaleda saavad igas vanuses võimlejad – lastest pensionärideni. „See on vajalik võimlemise rikastamiseks, rühmad saavad näha teisi ja võrrelda oma taset,“ märkis Liivak.

Lisaks võitjate teatamisele pärjatakse parimaid rühmi laureaaditiitliga ning antakse eriauhindu. Ürituse lõpus kuulutatakse välja Eesti võimlemisliidu aasta parim võimleja, treener ja võistkond. Samuti tänatakse teisi Eesti võimlemise eestvedajaid ja toetajaid.

19. korda toimuv GymnaFest on Eesti suurim ja rohkearvulisima osavõtuga võimlemisüritus, millega sel aastal tähistatakse ka Eesti võimlemisliidu taastamise 25. aastapäeva.

Kui esimestel aastatel osales festivalil 30 rühma ringis, siis tänavu astus eelvoorudes rahva ette 76 rühma rohkem kui 1200 osalejaga. Et osaleda tahtjaid oli palju, peeti enne Põhja- ja Lõuna-Eesti eelvoor.

GymnaFesti saab vaatama tulla igaüks. Liivak soovitab tulla neilgi, kes on ise võimlemisest kaugele jäänud. „Tulemas on väga huvitav etendus, kus näeb eripalgelisi esinemisi, põnevaid kostüüme ja kompositsioone,“ ütles ta. Väga huvitav võib pealtvaatajaile olla näiteks kangastel õhuakrobaatika ja trampettidelt visatud mitmekordsed saltod.

Etteasted algavad kell 14, täispilet maksab kolm eurot, pensionärile ja õpilasele on üheeurone pilet, koolieelikud pääsevad võimlemispeole tasuta. Pääsmeid hakatakse kohapeal müüma tund enne kontserdi algust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles