Eedeni aed tuli kunstihuviliste ette

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunstnik Peeter Krosmann tutvustas täna huvilistele sgrafiitotehnikas seinakompositsiooni, mis on valminud Tartu ülikooli kliinikumi hoones Puusepa 6.
Kunstnik Peeter Krosmann tutvustas täna huvilistele sgrafiitotehnikas seinakompositsiooni, mis on valminud Tartu ülikooli kliinikumi hoones Puusepa 6. Foto: Kristjan Teedema

Kunstnik Peeter Krosmann tutvustas täna huvilistele sgrafiitotehnikas seinakompositsiooni, mis on valminud Tartu ülikooli kliinikumi hoones Puusepa 6.

Umbes 50-ruutmeetrise töö teine autor Nadežda Tšernobai tuli hiljem, mistõttu kuulas esimesena saabunud kunstihuviline Evelin Lumi teose valmimise lugu Krosmanni suust.

Ja ta kuulis, et erinevat värvi krohvikihtidesse kraabitud piltidel on veidike Eedeni aiast enne inimese loomist. Kompositsiooni selles osas, mis paikneb osaliselt kaarja seina ja suure aknapinnaga saalis, on teiste taimede hulgas elupuu ning hea ja kurja tundmise puu. Suurel seinapildil on ka elusolendeid taevas, maal ja vees, eriti rohkesti on neid fuajees.

Teose loomine sai võimalikuks tänu kunstiteoste tellimise seadusele. Selle kohaselt on ehitustööde puhul, mis lähevad maksma üle 750 000 euro, kohustus tellida avalike ruumide esteetilise rikastamise eesmärgil kunstiteoseid.

Seesama seadus toob Maarjamõisa meditsiinilinnakus Puusepa 8 hoone aatriumis möödujate ette skulptuurse ruumiinstallatsiooni «Elu puu», mille autorid on Tiiu Pirsko ja Mati Veermets. Seda saab vaadata pärast teise ehitusjärgu pidulikku avamist 11. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles