Kohus karistas Piirissaare endist vallavanemat rahatrahviga

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare endine vallavanem Jelena Umbleja.
Piirissaare endine vallavanem Jelena Umbleja. Foto: Kristjan Teedema

Tartu maakohus tunnistas täna Piirissaare endise vallavanema Jelena Umbleja süüdi omastamises ja ametlike dokumentide peitmises ning mõistis talle 4460-eurose rahalise karistuse.

Samuti rahuldas kohus osaliselt Piirissaare vallavalitsuse tsiviilhagi ja mõistis Umblejalt vallavalitsuse kasuks välja 310 eurot, kinnitas Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm. Menetluskuludena tuleb Umblejal tasuda 668 eurot. Kohus arvestas karistuse mõistmisel sellega, et süüdistatav on varem karistamata.

Süüdistatav valiti vallavanemaks 2013. aasta novembris. Ametikohal töötas ta 2014. aasta 15. oktoobrini. Süüdistuse kohaselt omastas naine ametikohalt lahkudes vallale kuuluvaid esemeid: mobiiltelefoni, autorehve ning kaks mälupulka. Sellega tekitas endine vallavanem süüdistuse järgi vallale kahju summas ligi 600 eurot. Lisaks sellele viis endine vallavanem enda elukohta ametlikud dokumendid ning peitis neid kuni politseiametnike poolt läbiviidud läbiotsimiseni, mis toimus selle aasta veebruaris.

Esimesel kohtuistungil esitas prokurör kohtule tõenditena arved, mille järgi ostis vald 79 eurot maksnud mobiiltelefoni Nokia, neli Bridgestone’i talverehvi koos montaažiga vallale kuuluvale Suzuki Grand Vitara sõiduautole ning kaks 16-gigabaidist mälupulka summas 29,98 eurot. Nimetatud esemed olid süüdistaja sõnul süüdistatava valduses.

Umbleja kaitsja, vandeadvokaat Tarmo Pilv nimetas süüdistust avaistungil põhjendamatuks ja ka tõendamatuks. Ta asus seisukohale, et kui nimetatud esemed oleksid vallale tähtsad, saanuks vallavalitsus teha ettepaneku nende üleandmiseks. Seda pole vald aga teinud.

Mis puudutab süüdistatava kodust leitud Piirissaare vallaga seotud dokumente, siis pole kaitsja arvates hinnatud, kas tegemist on vallale vajalike dokumentidega. Ta tõi näite, et kui süüdistatav oleks need dokumendid minema visanud, ei saaks teda süüdistada ka nende varjamises.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul alates homsest. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus motiveeritud tervikotsuse teatavaks 16. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles