Abituriendid kolisid kolmeks päevaks laborisse

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need bakterid, kes võtsid võõra DNA vastu, hakkasid helendama. Tulemusi vaatavad Tamme gümnaasiumi loodusklassi abituriendid Sigrid Soosaar (vasakult), Triin Hunt ja Karl Pütsepp.
Need bakterid, kes võtsid võõra DNA vastu, hakkasid helendama. Tulemusi vaatavad Tamme gümnaasiumi loodusklassi abituriendid Sigrid Soosaar (vasakult), Triin Hunt ja Karl Pütsepp. Foto: Kristjan Teedema

Tamme gümnaasiumi bioloogiaklassi abituriendid tutvusid kolmel päeval ülikoolis praktilise biotehnoloogiaga. Esmalt eraldasid nad oma süljest DNA, et määrata selles HIVi vastuvõtlikkusega seotud mutatsioon. Samuti prooviti bakterite kloonimist.

Õpilastel tuli praktikumides protokolli jälgides samm-sammult lahendada etteantud ülesandeid. Esimesel päeval eraldasid õpilased suuõõne limaskesta rakkudest DNA, et teada saada, kas selles on mutatsioon ehk muutus, mis teeb nad HI-viirusele vähem vastuvõtlikuks.

Selleks tuli abiturientidel kõigepealt väiksesse topsi sülitada, mis pakkus enamikule palju nalja. Abiturient Sigrid Soosaar rääkis, et topsi sülitamine ei olnud just kõige meeldivam ülesanne ja tema sõnul käisid paljud õpilased ukse taga seda tegemas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles