Video: Euroopa meistrivõistlustel luuleprõmmus läks võit Portugali

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeva hilisõhtul lõppesid festivali Hullunud Tartu raames kolmel päeval peetud Euroopa meistrivõistlused luuleprõmmus. Võidu viis Portugali sealse Amadora luuleprõmmu asutaja ja korraldaja Nuno Miguel García Piteira, kes on lisaks poeesiale edukas ka animatsioonis ja disainis ning tegutseb giidina Amadora linnas. Euroopa 15 riigi parimate oma avaldamata luule lugejate hulgas Tartus nüüd parimaks tunnistatud Piteira esitas finaalis luuletuse, mis lühidalt kokku võttes soovitab elada ja tegutseda täna ja mitte homme.

«Kõik sõnad on metafoorid, amforad / Kõik värvid on farsid, valsid / Kõik liigutused on kehatu vaimu metafoorid / Kõik keeled on üheainsama hääle sõnumid / Kõik suud on helijoad / Kõik metafoorid on sõnad, need varjavad seda, mis nad ei / ole, aga ometi on,» alustas pikkade lokkis juuste ja mahlaka häälega Piteira portugali keeles (siinse tõlke on teinud Indrek Koff).

Paariminutilise esituse lõpu poole jõudis ta luuletuse tuumani: «Eksi ja ela veel / Komista ikka ja jälle / Mõtle ümber / Elada – sammuda surma poole / Ja nagu üks nii ka teine / Sama ükskõiksus, sama lõige.»

Eesti kirjanduse seltsi, Eesti kirjanike liidu, MTÜ Kultuurkorralduse ja mitme tegusa abilisega koostöös peetud meistrivõistluste eesotsas oli tartlasest luuletaja Jaan Malin. Ta ütles, et idee korraldada see üritus Eestis käis ta välja sügisel 2012 Antwerpenis peetud Euroopa meistrivõistlustel.

Piteira kiitis tartlasi võistluste korraldamise eest. Ta lisas, et nagu ta mäletab enda korraldatud kahest rahvusvahelisest luuleprõmmust, juhtub esimesel ikka mingeid segadusi, teine läheb juba paremini ja kolmas veel paremini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles