Sookurg Ahja 4 pole tänavu rändega Etioopiasse jõudnud

Kertu Kula
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahja 4 (keskel saatjaga jalal) koos oma noore kaasaga Rääbise küla lähedal 23. septembril Jõgevamaal 2014. aasta sügisel.
Ahja 4 (keskel saatjaga jalal) koos oma noore kaasaga Rääbise küla lähedal 23. septembril Jõgevamaal 2014. aasta sügisel. Foto: Ivar Ojaste

Satelliitsaatjaga sookurg Ahja 4 lendas Eestist ära 10. septembril. Kui mullu oli kurg oktoobri lõpus Etioopias, kus ta on varasemad kaks aastat talvitunud, siis tänavu lendas ta üle Musta mere Türki Adani madaliku Seyhan Delta linnualale, kuhu jõudis 1. novembriks ja peatub tänaseni.

Sügisrändele asumisel peatus sookurg 25. oktoobrini Põhja-Valgevenes ja suundus edasi mööda tavapärast rändeteed Ukrainasse ja sealt edasi 26. oktoobril Türki. Vahepeal tegi lind ebahariliku vahehüppe oma tavapärasest peatuspaigast Miory lähistelt ning suundus ligi sada kilomeetrit edela suunas Leedu-Valgevene piiri äärde.

Selle suuna jätkamine oleks Eesti maaülikooli vanemteaduri ja sookurgede uurija Aivar Leito sõnul viinud linnu hoopis Ungarisse, kust edasi oleks ta kasutanud teist rändeteed. Viimasel hetkel mõtles Ahja 4 siiski ümber, tuli tagasi ja lendas mööda oma tavapärast rändeteed Türgi kagurannikuni välja, kuhu jõudis 1. novembril.

Leito rääkis, et nüüd on Ahja 4 Türgis olnud juba pikalt ega mõtlegi vist seekord edasi Etioopiasse lennata. Leito sõnul oleneb kõik seltskonnast, kellega koos Ahja 4 rändab ja Türgis puhkab. Samuti on Türgis sookurgedele head toitumistingimused. Seal on näiteks maapähkli põllud, mis on lindudele energiarikas toit.

Leito rääkis, et detsembri lõpuni on rändeaja aken lahtine ning praegusest peatuspaigast on sookurel Etioopiasse 2500 kilomeetrit. Kui Ahja 4 peaks siiski Etioopiasse minema, lendab ta soodsates tingimustes sinna nädalaga.

Esmaspäeval saabuvad Leitole uued andmed Ahja 4 asukoha kohta. «Kui need näitavad, et ta on jätkuvalt Türgis, siis järjest suureneb see, et sookurg jääbki sinna,» lausus vanemteadur. Ta lisas, et neli aastat tagasi veetis Türgis oma talve ka satelliitkurg Ahja 2, kes pärineb samast pesapaigast kui Ahja 4.

Satelliitsaatjaga sookurg Savimäe on praegu aga Ungaris Hortobagy rahvuspargis, kus on ka varem palju peatunud. Eelmisel sügisel pidas Savimäe Ungaris vastu detsembri lõpuni ja lendas seejärel kiiresti Alžeeriasse, kus veetis kogu eelmise talve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles