Jo-le-mi süsteemi väljatöötaja sünniaastapäeva tähistavad kontserdid

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Kaljuste oli eesti koorijuht ja pedagoog, kelle tegevusest annab hea ülevaate Maimo Kalmeti koostatud raamat «Heino Kaljuste kestev elu» (Lootsi Koda, 2005).
Heino Kaljuste oli eesti koorijuht ja pedagoog, kelle tegevusest annab hea ülevaate Maimo Kalmeti koostatud raamat «Heino Kaljuste kestev elu» (Lootsi Koda, 2005). Foto: raamatu esikaas

Dirigent, pedagoog, koolimuusika metoodik, relatiivse noodilugemismeetodi jo-le-mi väljatöötaja ja laulupidude üldjuht Heino Kaljuste saanuks 18. novembril 90-aastaseks. Sünniaastapäeva tähistab kontsert täna Tallinnas ja 11. detsembril Tartus.

Heino Kaljuste 90. sünniaastapäeva tähistava koolimuusika päeva raames esinevad täna kell 18 Tallinna Metodisti kirikus huvikeskuse Kullo kooristuudio Ellerhein koorid. Dirigeerivad Mallika Veeperv, Marit Koit, Anneli Mäeots, Gerli Aet Arras, Ingrid Kõrvits ja Heino Kaljuste poeg Tõnu Kaljuste.

Kaastegevad Peedu Kass (kontrabass), Tanel Ruben (löökpillid), Reinut Tepp (klaver), Kadri Toomoja (klaver ja orel) ning Eesti muusika- ja teatriakadeemia muusikapedagoogika üliõpilased. Kontsert on tasuta, kontserdikülastajail on võimalus teha annetus Eesti rahvuskultuuri fondi juures tegutsevasse Heino Kaljuste fondi, mis annab välja iga-aastaseid stipendiume.

Tartu ülikooli aulas

Miina Härma gümnaasium tähistab Heino Kaljuste sünniaastapäeva kontserdiga, mis toimub Tartu ülikooli aulas 11. detsembril kell 18.

Gümnaasiumi teatel esinevad kooli kuus koori, solistid ja ansamblid ning endised õpilased ja vilistlased, kellest on saanud kutselised muusikud. Kuulajate ette tulevad Tanel Joamets, Arvo Leibur, Maria Leppoja jt. Kooli segakoori juhatab Tõnu Kaljuste.

Kontserdil kõlab muusika väga erinevailt autoreilt, nagu näiteks Mozart, Grieg, Rahmaninov, Britten, Ehala ja Kaljuste. Miina Härma Lauluseltsi segakoor, kus laulavad Härma kooli õpetajad, lastevanemad ja vilistlased, esitab kooli vilistlase, helilooja Mart Jaansoni seatud jõululaule.

Kontserdikülastajail on sellelgi kontserdil võimalus teha annetus Heino Kaljuste fondi.

Heino Kaljuste

Heino Kaljuste (18. november 1925 Narva– 28. juuli 1989 Tallinn) asutas lastekoori Ellerhein, mida juhatas oma elu lõpuni, arendas oluliselt muusikaõpetuse metoodikat ning töötas pikka aega Tallinna riiklikus konservatooriumis (praegune Eesti muusika- ja teatriakadeemia) koolimuusika ja dirigeerimise õppejõuna. Tema suureks teeneks on relatiivse noodilugemismeetodi jo-le-mi väljatöötamine ja juurutamine Eesti koolides.

Professor Heino Kaljuste sulest ilmus muusikaõpikuid põhikoolile ja süvendatud muusikaõpetusega klassidele ning tema pedagoogitöö tulemusena sirgus terve põlvkond muusikaõpetajaid Eesti koolidesse. Ka Miina Härma gümnaasiumi muusikaõpetaja Kadri Leppoja on dirigeerimist õppinud Heino Kaljuste juures.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles