Foto: möödunud kemmergupäevale mõteldes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välikäimlad Raadil, pilt tehtud selle aasta maikuus.
Välikäimlad Raadil, pilt tehtud selle aasta maikuus. Foto: Kristjan Teedema

Eile tähistati rahvusvahelist kemmergute päeva. Meenutamaks antud asutuse üliolulist rolli inimese elus, toome omalt poolt lugejani foto ühest Raadil asuvast meeleolukast välikäimlast.

Organisatsioon WaterAid on läbi viinud ka põhjaliku uuringu sanitaarsete kemmergute kättesaadavuse kohta, millest selgub nukker tõsiasi: maaiilmas elab jätkuvalt üle miljardi inimese, kel puudub võimalus kasutada elementaarsete sanitaartingimustega tualettruumi.

Kõige hullemas seisus on Aafrika riigid, vastavat «edetabelit» juhib Lõuna-Sudaan, kus koguni 93,3 protsendil inimestest puudub ligipääs normaalsele tualetile.

Arenenud riikidest on kõige kehvem seis Venemaal, kus tualetimurega seisab silmitsi 23,6% elanikest. Eestis on olukord märksa parem, uuringu kohaselt pole meil korralikku tualetti võimalik kasutada 2,8 protsendil rahvastikust.

Samas on maailmas uuringu järgi 18 riiki või piirkonda, kus kõigil inimestel on tagatud võimalus kasutada inimväärset tualetti. Nende sekka kuuluvad näiteks Austria, USA ja Jaapan, aga ka Küpros, Uus-Kaledoonia ja Gröönimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles