Väga hea töö tõi auväärse tunnustuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hele Kiisel
Hele Kiisel Foto: Kristjan Teedema

Tallinnas anti eile kätte Eesti teaduse populariseerimise tänavused auhinnad ja riiklikult tunnustatud teaduse populariseerija märgid ning presidendi kultuurirahastu preemiad. Tartlastel ja tartumaalastel on põhjust rõõmustada, meie teaduse propageerijad ja õpetajad paistavad silma kogu Eestis.

Mare Ruusalepp

Sõbraliku atmosfääri looja, kõigega kursis olev, alati kaasa mõtlev ja lahendusi pakkuv, tunnustatud teadlane, kelle artikleid tsiteeritakse tänini – nii iseloomustas Tartu observatooriumi direktor Anu Reinart oma kolleegi, aastakümneid kõigile huvilistele keerulisena näivat astronoomiat mõistetavamaks teinud astrofüüsikut Mare Ruusaleppa (72), kes sai eile Tiiu Silla nimelise teaduse populariseerimise elutööpreemia.

«Mare on väga vastutulelik, ta pole kunagi Tartu observatooriumis tehtava vastu huvi tundvatele inimestele ära öelnud, on neile aega leidnud ka õhtuti, nädalavahetustel ja öösiti,» rääkis Anu Reinart. «Tal on veel üks eriline omadus – Mare suudab tee, moosi ja saia ning oma kire ja pühendumisega kolleege kaasata ning nii rajas ta paarkümmend aastat tagasi meie suure teleskoobi hoone teisele korrusele külastuskeskuse Stellaariumi.»

Naljaga pooleks võib öelda, et paar aastat tagasi uuendatud külastuskeskus, mille nõunikuna Mare Ruusalepp nüüd töötab, on isegi liiga menukas, huviliste hulk ei ilmuta vähimaidki kahanemismärke. Ainuüksi hiljuti peetud valgusfestivali ajal käis Tartu observatooriumis kolme tunni jooksul 1500 inimest.

Lisaks on Mare Ruusalepp aktiivselt tegelenud Tartu observatooriumi publikatsioonide (Tartu tähetorni kalender, observatooriumi tähistaeva kalender) arendamise ja levitamisega.

Ta on olnud väga hea koostööpartner Tartu ülikooli muuseumile, võttes muuseumi väikseid ja suuri külastajaid soojalt ja asjalikult vastu Stellaariumis ning hoolitsedes selle eest, et observatooriumi teadlased jõuaksid esinejatena pika traditsiooniga Tartu tähetorni avalikele astronoomialoengutele.

Eesti teaduse populariseerimise auhinna eesmärk on tunnustada teadust populariseerivaid inimesi ja tõmmata suuremat tähelepanu neile ning anda hoogu teadust ja tehnoloogiat avalikkusele tutvustavale tegevusele.

Auhinda annavad koostöös välja Eesti teadus-agentuur ja Eesti teaduste akadeemia, rahastab haridus- ja teadusministeerium. Auhinnafond 21 500 eurot jaguneb kuue kategooria võitjate vahel.

Hele Kiisel

Hugo Treffneri gümnaasiumi (HTG) matemaatikaõpetaja Hele Kiisel pälvis eile küll presidendi kultuurirahastu hariduspreemia, ent auhinna väljaandjad peavad tema puhul seda samaväärseks elutööpreemiaga.

Hele Kiisel on HTGs töötanud 1977. aastast saati ning temast on selle aja jooksul saanud üks Eesti koolimatemaatika teerajajaid ning haridusuuenduste algataja ja elluviija. Tal on olnud ka suur roll oma kooli kujundamisel paljude valikainetega puhtaks gümnaasiumiks.

Tema käe alt on tulnud palju olümpiaadidel osalejaid, nii mõnigi neist on hiljem ise asunud tööle matemaatikaõpetajana. Hele Kiiseli õpilaste hulka on kuulunud ka näiteks populaarse «Matemaatika õhtuõpiku» autorid Juhan Aru ja Kristjan Korjus. Oma kunagise õpetaja kandidatuuri üles seades kirjeldasid nad Hele Kiiselit nõnda: «Tema tunnid olid rõõmsad, sest õpetaja ise oli rõõmus ja tema rõõm nakatas meidki. Pärast õpetaja Kiiselilt saadud ettevalmistust eksisid eksamitel vähesed.»

«Ühelt poolt on mul selle üle väga hea meel ja teisalt annab see indu jätkata,» sõnas Hele Kiisel ise eile Tartu Postimehele. «Kui jumal on andnud inimesele savi, et ta saaks sellest õnne voolida, siis minul on olnud õnn, et mind on märgatud ja hinnatud. Samas jätkub mul veel seda savi, et edasi voolida.»

Ta lisas, et kuna tänavu jõudis tal kätte ka pensioniiga, mõtleb ta siiski töökoormuse vähendamisele koolis.

Erkki Tempel

Miina Härma gümnaasiumi (MHG) füüsika- ja keemiaõpetaja Erkki Tempel võttis eile president Toomas Hendrik Ilveselt vastu presidendi kultuurirahastu reaalteaduste eripreemia.

Kümme aastat MHGs õpetajaametit pidanud Erkki Tempel tõdes, et see tähendab talle suurt tunnustust kõige eest, mis ta on seni teinud.

Küsimusele, mis on teda õpetajaametis innustanud aktiivne olema, vastas ta: «Tahtmine teha midagi rohkemat, mitte olla lihtsalt tavaline õpetaja.»

Erkki Tempel on aastaid juhendanud andekaid õpilasi ja koostanud neile individuaalseid õppekavasid. Eilses Tartu Postimeheski kirjutasime tema juhendatavatest üheksanda klassi õpilastest, kes sõidavad peagi Lõuna-Koreasse loodusteaduste olümpiaadile. Õpilaste sõnul on just füüsika üks nende tugevamaid külgi, kuna seda õpetab väga hea õpetaja.

Lisaks koostab Erkki Tempel nii keemia kui ka füüsika õppematerjale, on aktiivne õppekavade loomisel, koolitab Tartu ülikoolis tulevasi õpetajaid ning korraldab üleriigilisi olümpiaade.

Õppetöös kasutab ta palju digivahendeid ning on koostanud keemia õpetamise nutirakendusi. Oma koolis õpetab ta keemiat ka inglise keeles rahvusvahelise õppekava alusel õppivatele õpilastele.

Erkki Tempel on ka Taibukate teaduskooli õppejõud-mentor ning tänavu anti talle meisterõpetaja kutse. Koolitundides paneb ta väga suurt rõhku praktilisele õppele.

Presidendi kultuurirahastu preemia suurus on 4000 eurot.

Eesti teaduse populariseerimise auhind

• Tartu ülikooli ja Eesti rahvusringhäälingu teadusportaal Novaator, vastutav toimetaja Marju Himma-Kadakas – peapreemia kategoorias «Teaduse ja tehnoloogia populariseerimine audio-visuaalse ja elektroonilise meedia abil» teadusteemade ja teadlaste saavutuste laiapõhjalise ning professionaalse käsitlemise ja avalikkusele tutvustamise eest.

• Projekt «Euroopa sotsiaaluuring Eestis», projekti juht Mare Ainsaar (Tartu ülikool) – peapreemia kategoorias «Tegevused/ tegevuste sarjad teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel» teadusprojekti tulemuste läbimõeldud ja laiaulatusliku populariseerimise eest.

• Noorte teadusvõistlus «Teaduslahing», projekti koordinaator Kristi Parro, noorte teaduse populariseerijate võrgustik «Elus teadus» (Eesti maaülikool) – peapreemia kategoorias «Parim uus algatus teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel» teadusvõistluse algatamise ja korraldamise eest.

• «Garage48 Hardware & Arts» ürituste sari, korraldajad Priit Salumaa (Garage48 SA), Alvo Aabloo (Tartu ülikool), Anu Piirisild (Eesti kunstiakadeemia), Indrek Rebane (OÜ Hedgehog) – II preemia kategoorias «Parim uus algatus teaduse ja tehnoloogia populariseerimisel» ürituste korraldamise eest, mis on julgustanud koostööd ning uute tehnoloogiate rakendamist seni vähe kasutatud aladel ja sihtrühmade seas.

Allikas: SA Eesti Teadusagentuur

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles