Moskva filmi- ja teatrinäitleja tuleb Eestis publiku ette

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentin Gaft.
Valentin Gaft. Foto: Arhiiv / Jõhvi kontserdimaja

Näitleja Valentin Gaft, kes tähistas septembris oma 80. sünnipäeva, tegi esimese filmirolli aastal 1956 ja kuulub Moskva teatri Sovremennik näitlejate hulka aastast 1969. Värskeimad kaks filmi tema osalusel valmisid eelmisel aastal. Laupäeval toimub Jõhvi ja pühapäeval Vanemuise kontserdimajas tema loominguline õhtu.

Valentin Gafti kohtumised Eesti publikuga korraldab Jõhvi kontserdimaja, mille esindaja Anastassia Makarova teatel on Gaft ka tuntud hääl raadioeetris. Ühtlasi on ilmunud tema kogumikke nii tõsiste luuletuste kui ka epigrammidega, mille kohta öeldakse, et need on tabavad otsekui rusikas silmaauku. Juubeli eel ilmus tema autobiograafiline värssjutustus.

Gafti iseloomustatakse kui tarka, kompromissitut ja ettearvamatut ning enda ja teiste suhtes nõudlikku inimest.

Ajalehele Põhjarannik antud intervjuus vastas Gaft muu hulgas küsimusele, mida kujutab endast loominguline kohtumine kui etendusžanr.

«See ei ole kontsert ega monoloog. Mina nimetaksin säärast suhtlemist pigem jutuajamiseks, milles tähtsaim roll on improvisatsioonil,» ütles näitleja. «Seal ei saa mängida, ehkki mängida on palju lihtsam kui vestelda. On suur nauding aduda, et sind mõistetakse.»

Gaft peab sealjuures kõige tähtsamaks usalduse loomist inimestega, kellega ta räägib. «On asju, mis aitavad sul inimeste hinge jõuda ning rääkida ülevalt, kuid mitte kõrgelennuliselt, lihtsalt, kuid mitte andetult,» lisas ta. «Tahan rääkida sellest, mida ma tunnen. Ma ei kavatse oma proosa või luulega kedagi õpetada. Sellistel kohtumistel olen ma mina ise, ma ei esine ega näitle.»

Sovremenniku veebisaidil on hiigelpikk nimekiri Valentin Gafti osatäitmistest teatrilaval ja filmides ning muudest näite- ja filmikunstiga seotud loomingulistest saavutustest. Tema autasude nimekiri äratab samuti aukartust, ainuüksi praeguse aastakümnendi jooksul on neid tänini kogunenud kuus.

Jõhvis ja Tartus

O Valentin Gafti loominguline õhtu «Unistuste lend» toimub Jõhvi kultuurimajas 21. novembril kell 18.

O Vanemuise kontserdimajas algab tema loominguline õhtu 22. novembril kell 17.

O Mõlemad on vene keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles