Elvasse plaanitakse hooldekodu

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Lõuna-Eesti Hooldekeskus Hellenurmes.
Pildil Lõuna-Eesti Hooldekeskus Hellenurmes. Foto: Margus Ansu

AS Lõuna-Eesti Hooldekeskus tegi Elva linnavolikogule taotluse, et võtta linna servas kasutusele riigile kuuluv krunt ja rajada sinna hooldekodu psüühiliste erivajadustega inimestele.

Keskuse tegevjuht Vambola Sipelgas tõdes, et hooldekodu rajamise soovi tingib riiklik erihoolekande arengukava, mille järgi tuleb psüühiliste erivajadustega patsiendid jagada väiksemate asutuste vahel. Kui praegu pakutakse Hellenurmes sedasorti teenust 65 inimesele, siis tulevikus tohib piirarv olla 30, seega ootab hooldekodu ees reorganiseerimine.

Elva jääb Hellenurme hooldekodust vähem kui kümne kilomeetri kaugusele ning Mahlamäe piirkonnas asub reformimata riigimaa üksus, kuhu oleks Sipelgase hinnangul ideaalne rajada hoolekandeasutus. See võiks tema nägemusel olla mõeldud kuni sajale inimesele, nii psüühilise erivajadusega patsientidele kui ka tavahoolduse vajajatele.

Kodu rajamiseks on tarvis umbes kaks hektarit maad, mis on nimetatud kinnistul ka olemas. Samuti piirneb krunt põlismetsaga, mis muudab asukoha patsiente silmas pidades väga mõnusaks.

Uute keskuste rajamiseks on riigil kasutada 56 miljonit euroraha ning kui Elva on nõus koostööd tegema, saab hooldekeskus asuda täitma ka vajalikke projektitaotlusi.

Et Elva on piirkonna suurim keskus, tahab hooldekeskus hakata seal pakkuma teisigi teenuseid nagu näiteks vanurite päevahoidu, intervallhoidu ja koduõendusteenust kui linnas selleks vajadust peaks olema. Üldhooldeteenuse osas on plaanis luua veidi mugavamad tingimused kui praegu Hellenurmes. Männilinna volinikele plaanib hooldekeskus ideed lähemalt tutvustada detsembrikuisel istungil.

Elva hooldekodust hoopis kaugemale on jõutud aga Rahinge hooldekeskuse planeerimisega, mis ootab veel vaid rahasüsti. Nimelt läheb Rahinge hoolekandeasutus maksma üle viie miljoni euro, kuid pank on nõus ehitust finantseerima üksnes juhul, kui keskusel oleks sellest summast endal olemas umbes 30 protsenti. Tuleva aasta riigieelarvesse Lõuna-Eesti Hooldekeskuse taotlust ei lisatud. Kui rahamure poleks, algaks uue keskuse ehitus juba veebruaris.

Nädala alguses avas Lõuna-Eesti Hooldekeskus uue hooldekodu Põltsamaal. Sipelgase kinnitusel on üle Eesti praegu käimas veel viis-kuus projekti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles