Uus aparaat läheb kohe käiku

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fiiberbronhoskoobi (esiplaanil) pidulikule üleandmisele tulid
eile kohale ka heade soovidega prominendid.
Fiiberbronhoskoobi (esiplaanil) pidulikule üleandmisele tulid eile kohale ka heade soovidega prominendid. Foto: Sille Annuk

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond peab oma kümnendat sünnipäeva ning teeb sel puhul kingitusi teistele – kliinikum sai eile endale uhiuue fiiberbronhoskoobi.


«Aparaat läheb kohe käiku,» kinnitas selle vastu võtnud anestesioloogia- ja intensiivravi kliiniku juhataja Joel Starkopf, et juba umbes tund pärast üleandmist kasutatakse seda üliraskes seisus väikse patsiendi tarbeks.

Üsna väikeses ja kerges kohvris peituv fiiberbron-hoskoop läks maksma 250 000 krooni. Sellega saab uurida ülemiste ja alumiste hingamisteede haigusi, puhastada hingamisteid ning võtta proove bakterioloogiliste ja koeuuringute tarvis.

See ei ole kliinikumi esimene säärane aparaat, lastefondi abiga on ka varem üks ostetud. Fondi tegevjuht Küllike Saar rääkis, et kümne aasta jooksul on hangitud 46 aparaati ning korraldatud 13 kampaaniat.

Raha diabeedipõdejatele

Fiiberbronhoskoobi pidulikul üleandmisel kuulutati välja ka uus kampaania, raha hakatakse koguma insuliinipumpade ostuks. Nimelt on Eestis umbes 600 esimese tüübi diabeeti põdevat last, kes süstivad kuni kuus korda päevas.

Õige ravimikoguse manustava insuliinipumba kanüüli peab vahetama aga vaid kord kolme päeva jooksul. Seega ainult üks torge kuni 18 asemel. Praegu on sellised pumbad olemas umbes 15 protsendil neist, kellel seda vaja oleks.

Lisaks kampaaniaga kogutavale annab fond ka seni kogutud varudest pool miljonit krooni, selle raha eest peaks saama umbes 20 insuliinipumpa.

Lastekliiniku direktor Marika Kirss rääkis, et koostöö lastefondiga on aastate jooksul muutunud järjest sujuvamaks ja tihedamaks. «Meile on see abi nii iseenesest mõistetavaks muutunud,» ütles Kirss, et tavaliselt ju ei mõtlegi, kes selle taga on.

Fondist on saanud see «kiirabi», kes saab aidata, kui on kiiremas korras mõnda aparaati vaja või mõne lapse ravikulusid katta.

Väikestest saab suur

Lastefondi rahasummad ei kuku aga taevast, need on keegi annetanud. Saare sõnul on neil praegu 437 inimest, kes on sõlminud otsekorralduslepingu ning kelle kontolt iga kuu mingi summa otse fondile läheb.

Neilt headelt inimestelt saadakse aastas kokku umbes 350 000 krooni, kusjuures annetatavad summad ei ole üldse suured, keskmiselt vaid 25–100 krooni kuus. Sellele lisanduvad ka kampaaniatega kindlal eesmärgil kogutud summad ning muud annetused.

TÜK Lastefond

• On laste ravitingimuste parandamiseks kogunud raha 2001. aastast.

• Aitab soetada vajalikku aparatuuri lastekliinikusse ja teistesse osakondadesse.

• Toetab laste haigusjuhtumite ravi üle Eesti.

• Toetab arstide-õdede väliskoolitusi ning välislektorite toomist Eestisse.

• Annetusi saab teha nii panga otsekorralduslepinguga, ühekordse ülekandega kui ka tasulisele telefonile helistades, aidata saab ka vabatahtlikuna.

• Täpsem info internetist www.lastefond.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles