Uue rahvusarhiivi fassaadi katab mänguline kangas

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nooruse tänaval asuvale Rahvusarhiivi uuele hoonele paigaldatakse labürindimotiivides fassaadikangast.
Nooruse tänaval asuvale Rahvusarhiivi uuele hoonele paigaldatakse labürindimotiivides fassaadikangast. Foto: Kristjan Teedema

Veebruaris valmivale rahvusarhiivi uuele hoonele paigaldatakse praegu fassaadikangast. Kuigi lõplik mustrite timmimine võtab veel nädalajagu aega, võivad kõik huvilised juba praegu Tartu linnaruumis ainulaadsele kangale pilgu peale heita.

Rahvusarhiivi fassaadikanga leidmiseks korraldatud konkursi võidutööks osutus Carmen Lansbergi ja Fred Kotkase labürindimotiivides UURE. Kotkase sõnul tuli kontseptsioon Lansbergilt, tema kanda jäi töö graafiline disain. Spetsiaalne kangas toodi kohale Prantsusmaalt, sellele mustri trükkimine võttis koos järeltöötusega aega üle nädala.

Kunstnikud käisid teisipäeval ka ise ehitusplatsil ning jäid nähtuga rahule. Kõik jooned jooksevad kenasti kokku ning nii tuleb välja ka teose mänguline pool. «Seda labürinti saavad kõik huvilised ka lahendada, algus ja lõpp on täiesti olemas,» kinnitas Fred Kotkas.

Tartu Postimehega kangast rääkinud riigiarhivaar Priit Pirsko tunnistas, et kolleegidega on arutatud küll, kus labürindi algus ja lõpp võiksid olla, kuid seni pole seda asja veel põhjalikult uuritud.

Mis puudutab kanga kasutusiga, siis selleks peaks kujunema 20-30 aastat. Kuigi kanga põhitoon on tume, ei karda Pirsko, et arhiiv seetõttu kottpimedusse mattub, kuna tegemist on ikkagi valgust läbi laskva materjaliga. Arhiivi haldusdirektor Jaak Koiduaru lisas, et  samasugune kangas on ka Tallinna tehnikaülikooli raamatukogul ning selle põhjal võib öelda, et kangas tekitab varjestatud efekti. «Selge see, et sa ei vaata läbi kirka klaasi välja, aga ta ei ole ka selline rusuv ja maha suruv. Eks ta nõuab harjumist, nii seest- kui ka väljaspoolt,» tõdes Koiduaru.

Rahvusarhiivi uuele hoonele fassaadikanga leidmiseks korraldatud konkurss on osa nn riigikunsti kontseptsioonist, mis näeb ette, et ehitatavates avaliku otstarbega hoonetes peab olema kindla summa eest kunsti. Selleks summaks on kuni üks protsent ehitusmaksumusest, kuid mitte üle 65 000 euro. Priit Pirsko märkis, et arhiivi fassaadikangale kulus sellest summast vaid pool ja nii tuleb neil veel teinegi kunstikonkurss, millega otsitakse hoone keskossa heli ja valguse installatsiooni.

Fassaadikanga pidulik avamisüritus peetakse 3. detsembril, oma tööst tulevad rääkima ka kunstnikud Carmen Lansberg ja Fred Kotkas. Samuti on kohal hoone arhitekt Illimar Truverk, kes tutvustab maja üldist kontseptsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles