Hullunud festival seguneb luuleprõmmuga

, Tartu Postimehe reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Jaan Malin.
Pildil Jaan Malin. Foto: Sille Annuk

Luuletaja Jaan Malin alias Luulur on liikunud vähemalt aasta ringi mõttega aidata Tartut Euroopa kirjanduslike ja kultuursete linnade võrgustikku sel moel, et korraldada siin luuleprõmmu Euroopa meistrivõistlused.

Eesti kirjanduse seltsi, Eesti kirjanike liidu, MTÜ Kultuurikorraldus ja teiste tegusate abilistega koostöös tulevadki eeloleval neljapäeval, reedel ja laupäeval Emajõe Ateenasse omavahel mõõtu võtma viieteistkümne Euroopa maa meistrid oma luule lugemises.

Luuletajad võistlevad

Poetry Slamil ehk emakeeli luuleprõmmul on oma reeglid ja žürii, kes selgitab välja võitja.

Jaan Malini andmetel sai sedamoodi prõmmimine alguse 1980. aastatel USAst ja jõudis järgmisel aastakümnel meie maailmajakku. Euroopa esivõistlused luuleprõmmus peeti esimest korda aastal 2009 Berliinis.

Võistlejatel on vaid mõned minutid, et avaldada muljet publikule, kes hiljem neile ka punkte annab. Lähemalt võib luuleprõmmust lugeda veebilehelt www.tartuslam.ee/euroslamm.

Jaan Malin on luuleprõmmu Euroopa tänavuste meistrivõistluste peakorraldaja ning ühtlasi interdistsiplinaarse festivali Hullunud Tartu eesotsas. Seepärast on nimetatud kaks kultuurilist suursündmust omavahel tihedasti seotud.

Tihedalt seotud

Olgu siinkohal näiteks toodud 19. novembri ajakava: kell 18–19 esinevad Hullunud Tartu festivalil Vilde tervisekohvikus Veronika Kivisilla, Contra ja Krista Ojasaar, kell 19–20.30 on sealsamas meistrivõistluste esimene eelvoor ning kell 22–23 tulevad kultuurilokaalis Arhiiv festivalipubliku ette DastrugistenDA – Philip Meersman, Luulur ja Peter Waugh.

Eelmised Hullunud Tartu festivalid on pakkunud veel kunstinäitust. Nii nagu mitmel korral varem, on näitus ka nüüd kultuuriklubis Promenaadiviis. Näha saab teoseid, mille autorid on Einar Vene, Lemming Nagel, Vano Allsalu, Anna Hõbemäe, Ilmar Malin, Andrus Peegel ja Alar Tuul. Näituse on kureerinud Jaan Malin.

Festivali kunstiosasse annab oma panuse ka Urmo Mets, kes esineb 20. novembril kell 17 Promenaadiviies.

Luuleprõmmu Euroopa meistrivõistluste poolfinaal ja finaal toimub 21. novembril kell 19–21 Vilde lokaalis. Kolmele päevale tõmbab joone alla samal õhtul kell 21.30 tervislikuks tralliks nimetatud koosviibimine Arhiivis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles