Kas Tartu ööklubidesse pääseb ohtlikult palju rahvast?

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
7. novembril esines Atlantises Tanel Padar & The Sun. Sellel päeval oli klubis  täismaja, seega pidid klubitöötajad hilisemad pittu tahtjad ukse taha jätma.
7. novembril esines Atlantises Tanel Padar & The Sun. Sellel päeval oli klubis täismaja, seega pidid klubitöötajad hilisemad pittu tahtjad ukse taha jätma. Foto: Maria Kilk

Rumeenia ülerahvastatud ööklubi hiljutine ohvriterohke põleng ning Tartu klubides viimasel ajal nähtud rahvarohked peod andsid põhjuse uurida, kui palju siinsed klubid pidulisi sisse tohivad lasta.

Rumeenia ööklubi põlengus hukkus paari nädala eest üle 40 inimese. Hukkunute suure arvu üks põhjus oli just see, et klubis pidutses lubatust mitu korda rohkem inimesi.

Tartus võis ülimalt rahvarohket pidu näha näiteks 7. novembril Atlantises, kui seal esines Tanel Padar & The Sun.

Atlantise klubi juht Sheila Kodanik ütles Tartu Postimehe pärimise peale, et üle 1200 inimese nemad sisse ei lase. «Suvel, kui väliala on ka avatud, mahub rohkem,» lisas ta.

Atlantises kontrollitakse piduliste arvu garderoobi täitumise järgi, samuti on Kodanik ise alati kohapeal olemas, et oma silmaga külastajate arvu hinnata.

Tanel Padari kontserdi ajal jäi osa sissetahtjaist Kodaniku väitel ka ukse taha.

Riidehoid ja piletimüük

Genialistide klubi programmijuht Ahto Külvet ütles, et nende saali piiriks on 400 külastajat. Sellele saab kinnituse müüdud piletite arvu järgi. «Kogenud töötaja silma järgi saab ka inimeste arvu hinnata,» lisas ta. Haldusjuht Allan Aint nentis, et ega Genialistide saali väga rohkem rahvast mahugi.

Cleo juhataja Liis Petersoni sõnul on nende ülemine mahutavuse piir 800 inimest, seda määratakse samuti garderoobi või piletite järgi. «Isegi kui inimesed saavad erinevatel põhjustel klubisse tasuta, väljastatakse neile nullpilet, mis siiski registreerib nad,» lisas ta.

Maasika esindaja sõnul mahutavad nende ruumid umbes 500 inimest ja kontrollida saab seda garderoobi täitumuse järgi.

Klubi Vabank administraator Marju Paal täpset arvu öelda ei tahtnud. Neil loendab turvameeskond nii sissetulevaid kui väljaminevaid inimesi, lisaks saab külastajate arvu teada ka piletikassast.

Klubi Illusiooni ei õnnestunud meili ega telefoni teel kätte saada.

Päästeamet kontrollib

Tartu suurimate öiste meelelahutusasutustega saab võrdluseks tuua Vanemuise kontserdimaja, mis mahutab istujaid 863 ning ilma pinkideta lubatakse kontserdisaali ja fuajeesse umbes 900 külalist.

Viljar Schmidt töötab Lõuna päästekeskuses juhi asetäitja kohal tuleohutusjärelevalve alal.

Tema sõnul ei käi päästeamet pidevalt ööklubisid kontrollimas, kuid teeb pistelisi kontrolle, kus hinnatakse evakuatsiooniteid, et need oleks kergesti kasutatavad ja vabad. Teiseks hinnatakse signalisatsioonisüsteeme – töötama peaks turvavalgustus ja olemas peaks olema esmased tulekustutusvahendid.

Neil reididel hinnatakse ka ööklubi rahvastatust. Kui tekib kahtlus, et pidulisi võib olla lubatust rohkem, peab klubi eest vastutav isik suutma kohe tõestada, kui palju rahvast parasjagu klubis on.

«Seda võib teha nii piletimüügi või garderoobi täitumuse põhjal, peaasi, et vastutajal oleks vettpidav tõestus, juuksekarva keegi lõhki ajama ei hakka,» ütles Schmidt.

Külastajate piirarvud on paika määratud hoone projektiga, kus on kirjas, milleks ruume kasutama hakatakse.

Kõik meelelahutusasutuste omanikud peaksid kindlasti teadma, kui palju inimesi on nende asutuste aladele lubatud. Ürituse ohutus on korraldajate vastutada.

«Lisaks ohutusele on neil ilmselt soovitatav arvestada ka kliendi rahuloluga,» lisas Schmidt.
---------------------

Ööklubid

Klubide poolt päästeametile esitatud aruannete järgi

klubisse lubatud inimeste arv:

• Atlantis: 1145

• Genialistide klubi: 400

• Maasikas: 300

• Vabank: 250

• Illusioon: 450

• Cleo: 350

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles