Põltsamaa avab 150-kohalise hooldekodu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SA Lõuna-Eesti Hooldekeskus juhatuse liige Vambola Sipelgas (paremal) ja Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots tänavu aprillis hooldekodule nurgakivi panemas.
SA Lõuna-Eesti Hooldekeskus juhatuse liige Vambola Sipelgas (paremal) ja Põltsamaa linnapea Jaan Aiaots tänavu aprillis hooldekodule nurgakivi panemas. Foto: Jaan Lukas

Esmaspäeval avab Lõuna-Eesti Hooldekeskus Põltsamaal hooldekodu Põltsamaa Kodu, mis on mõeldud 150 vanemaealisele inimesele.

Nüüdisaegset hooldusasutust ajendas rajama suur vajadus sellise teenuse järele Põltsamaa lähemas ja ka kaugemas ümbruses. SA Lõuna Eesti Hooldekeskuse juhatuse liige Vambola Sipelgas märkis, et hooldekodu on rajatud igati Euroopa Liidu nõuete kohaselt. Tubasid on kaheksakümmend ning neid saab elanike soovi järgi sisustada kahe- või ühekohaliseks.

Hoones on võimalused nii meditsiiniteenuse saamiseks kui ka harrastustega tegelemiseks. Omaette ruum on lastele, kus kõrges eas lähedastele külla tulnud nooremad sugulased saaksid mängida.

Linnapea Jaan Aiaotsa sõnul on hooldekodu ehitamisel Põltsamaale pikk ajalugu. Teise maailmasõja eel Põltsamaal kunagises Uue-Põltsamaa mõisa moonamajas asunud hooldekodu hävis sõjatules 1944. aastal. Uue hooldekodu projekteerimist oli toonane linnavalitsus alustanud aga juba aastal 1931.

Tarvidus hooldekodu rajada leidis käsitlemist Põltsamaa linna arengukavas. «Arutasime eesmärki ka Põltsamaa vallaga ja kaaludes mitmeid variante leidsime ühiselt, et hooldekodu asukoht peaks olema Põltsamaa linnas.» Hea uudisena igati sobival ajal tuli SA Lõuna-Eesti Hooldekeskuse soov ehitada uus hooldekodu just Põltsamaale.

Jaan Aiaots lisas, et lauljatar Getter Jaani kirjeldab laulus «Me kõik jääme vanaks» tabavalt sotsiaaldemograafilist olukorda, mida iseloomustab elanikonna märgatav vananemine. «Sellised protsessid on omased ka Põltsamaale,» lausus ta. Meeri sõnutsi on hooldekodu küsimuse tõstatanud ka mitmed aegade jooksul tema vastuvõtul käinud linlased ning seetõttu peab ta valminud keskust kõigiti vajalikuks. Kindlasti oli ka linnavolikogus asutuse suhtes positiivne hinnang, leidis Põltsamaa volikogu esimees Andres Vään.

Kultuurilooline ja looduslikult kaunis Põltsamaa sobib hästi vanaduspäevade veetmiseks, leidis psühhiaater ja psühhogeriaater Jaan Olari. Tema arvates väärib tunnustust Vambola Sipelgase püüdlus ja entusiasm nüüdisaegse hooldekodude võrgustiku rajamisel Eestis. Jaan Olari töötas kaheksakümnendate lõpul arstina mitmetes Eesti NSV hoodekodudes, praegu on ta aga konsultandiks Helsingi hooldusasutustes.

Põltsamaa Kodu läks maksma 3,5 miljonit eurot, maja ehitas valmis Mace Ehitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles