Tudengid mängivad elu ja surma

Raimu Hanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asse Jairus (Merilin Män­­niste) ja Benno Maran (Jari Matsi) vestlevad surmast ja elust.
Asse Jairus (Merilin Män­­niste) ja Benno Maran (Jari Matsi) vestlevad surmast ja elust. Foto: Sille Annuk

Alates tänasest etendab Tartu Üliõpilasteater kodulinna kirjandusmaja krüptis lavastust «Piirivöönd», mille keskmes on kolmveerand sajandi taguse Tartu tudengielu. Ja kaks surma.


Kauni neiu Asse Jairuse ühinemine tudengite sõpruskonnaga kisub lavastaja Kalev Kudu sõnul üles intriigid, sest noormehed on Assesse armunud ja teised neiud seepärast solvunud. Asi lõpeb intriigide vallandaja ja ka ühe noormehe surmaga.

«Piirivööndi» on tänavu septembris 100 aastat tagasi sündinud Bernard Kangro Tartu-tsükli kolme esimese romaani («Jäälätted», «Emajõgi», «Tartu») alusel kirjutanud koostöös lavastajaga Piret Bristol.

Romaanikirjaniku teise mina Benno Marani osas on Jari Matsi, kes õpib TÜs kirjandust ja kultuuriteadusi. Varem on ta osalenud Endla teatri noortestuudio lavastuses «Oma elu superstaarid» ja Tartu Üliõpilasteatri eelmises töös «...püüdetult ulbib laia jõe laisal voolul roheline konn».

««Piirivöönd» on ülevaade tollaste tudengite elust ja püütud on lahendada ka filosoofilisi küsimusi, näiteks, millal algab elu ja millal algab surm,» ütles Jari Matsi.

Lavastuse kunstnik on Tartu kõrgema kunstikooli skulptuuritudeng Jaanika Kolk, kes on kavandanud ka kaubamaja ja kaubahalli vahele püstitatud mitme siluetiga «Kultuurilaeva».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles