Represseeritud saavad nõustamispunkti

Eleen Laasner
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Murtud Rukkilille mälestusmärk Tartus
Murtud Rukkilille mälestusmärk Tartus Foto: Margus Ansu

Tänasest saavad represseeritud iga kuu kolmandal neljapäeval kell 14–17 nõu küsida Tartu puuetega inimeste kojas nõustamispunktist. Võimaluste järgi antakse abi psühholoogilise, sotsiaalse, juriidilise või meditsiinilise küsimuse korral.

Idee algatas represseeritute Murtud Rukkilille ühing. Selle juhatuse esimees Enno Uibo on ka ise represseeritu ja kuulunud sellesse organisatsiooni 12 aastat. Tema sõnul on oluline, et need, kel on represseeritu tunnistus, saaksid käia kuskil oma muresid kurtmas. «Inimesel on hea, kui tal on kindlustunne, et temasuguseid on veel, tekib küünarnukitunne,» selgitas ta.

Represseeritutel on oma saatusekaaslastega lihtsam rääkida kui ametnikega otse ja kuna ühingul on kogemusi ametiasutustega suhtlemisel, on ka kergem muret lahendada. «Eakatel on raske kiiresti muutuvas ajas toime tulla, enese eest seista või valikuid teha,» ütles Uibo.

Nõu soovijad peavad täitma paberi, kuhu kirjutavad oma represseeritu passi numbri, probleemi sisu ja soovitava lahenduse, selle järgi osatakse teda edasi saata. Kui võimalik, proovib ühing oma vahenditest abivajajat toetada.

Kõikidesse abivajajatesse suhtutakse heatahtlikult ja kellelegi suu peale ei lööda, julgustas Murtud Rukkilille ühingu juhatuse esimees ja lisas: «Tulgu aga julgelt kohale, küsida võib kõike, iga inimese vajaduse kaalume läbi ja otsustame siis, kuidas saame aidata.»

Algul hakkab Murtud Rukkilille ühingu esindaja puuetega inimeste kojas Rahu 8 nõustama ainult represseerituid. Uibo loodab, et edaspidi saab ühing aidata ka teisi vanureid.

Möödunud aastal Tallinnas tegevust alustanud nõustamispunkt on Uibo sõnul tõestanud oma vajalikkust. «Küsitakse nõu ja mõni inimene tahab ennast lihtsalt tühjaks rääkida, neilegi tuleb anda võimalus,» rääkis ta.

Lisaks uuele nõustamispunktile on plaan algatada Murtud Rukkilille toetusfond, kuhu saab raha koguda annetuste või projektide toel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles