Taksopargi planeering takerdus vanasse vaidlusse

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeeringueskiisi järgi saaks taksopargi alale ehitada ühtekokku seitse kortermaja.
Planeeringueskiisi järgi saaks taksopargi alale ehitada ühtekokku seitse kortermaja. Foto: Tartu linnavalitsus

Lähinädalad peaksid tooma selgust, kas endise taksopargi alale 300 korterit tõotav planeering vaibub naabrite vastuseisu tõttu ja arendaja pöördub tagasi juba kehtiva samasisulise planeeringu juurde.

Tartu abilinnapea Jarno Laur ütles esmaspäeval, et ajaratas on tagasi pöördunud ja uue planeeringu eskiisi tutvustamine on üles kiskunud vanad vaidlused, mida ta oma naiivsuses arvas olevat läbi vaieldud.

Taas vaidlused

Nimelt kehtib 2008. aastast detailplaneering, mis lubab Era, Filosoofi ja Riia tänava vahele püramiidja lahendusega uushoonestust. Enne selle kehtestamist oli palju vaidlusi, neid kajastas ka ajakirjandus.

Nüüd aga, kui arendaja Colordia soovil on algatatud uus planeering ja selle tutvustamiseks korraldatud ka eskiisi arutelu, on naabritel vaidlused nullist pihta hakanud, tõdes Laur.

«Ma prognoosin, et nad lõpetavad planeeringu ära ja jäävad esialgu kehtiva planeeringu juurde, mis sisuliselt on sama,» arvas Laur arendaja edasiste sammude kohta.

«Seisukohta, et asume ellu viima kehtivat detailplaneeringut, kui uue detailplaneeringu koostamise käigus on näha, et uus planeering hakkaks oluliselt erinema kehtivast detailplaneeringust, oleme väljendanud juba koostatava planeeringu algatamisel,» ütles kommentaariks arendaja Colordia juhataja Laur Laaneleht. «Praegu tegeleme koosolekul tõstatatud probleemide ning sellest tulenevalt võimalike kompromisslahenduste analüüsiga. Põhistsenaariumiks on endiselt uue planeeringu koostamine.»

Oktoobri lõpul olnud eskiisi arutelul esitasid taksopargiala naabruse elanikud mitmeid seisukohti alates sellest, et planeering peaks Riia tänaval järgima linnaarhitekt Arnold Matteuse ajal määratud ehitusjoont või et selline hoonete rühm ei sobi ja on liiga tihe.

Tõsisemad nende hulgast olid aga kolm, nagu tõi välja Tartu detailplaneeringute teenistuse juhataja Aire Priks. Need on liiklusprobleemid, hoonete mahud ja liiga suur kavandatav elanike arv ehk koormusindeks.

Mitu korda lehetoimetusega suhelnud naaber Alar Peedosaar tõi välja veel terava kontrasti Karlova tüüpi vana hoonestuse ja plaanitava uushoonestuse vahel.

Arutelu katkestati

Eskiisi arutelu on katkestatud, et korrigeerida eskiisi arutelu tulemuste järgi, seejärel korraldatakse uus avalik arutelu. Priks tõdes, et praegu on keeruline öelda, kas kordusarutelu võiks sellel aastalgi uuesti päevakorrale tulla. Siiski arutati tema sõnul käesoleva nädala teisipäeval arendajaga selle jätkamise võimalusi.

«Mina ütleksin, et arendaja otsib ikkagi lahendusi. Kui ta selgitab välja enda jaoks plussid ja miinused ning teeb pooleli jäänud arutelust järeldused, on valmis kaaluma teistsuguseid lahendusi, siis jätkame arutelu,» sõnas Priks.

Ta tõdes, et võimalus jääda vana planeeringu juurde on arendajal kogu aeg. «Praegu kehtiv planeering võimaldab seda krunti hoonestada ja selle järgi ehitusõigust saada,» ütles Priks. «Me rõhutasime ka, et kui kompromisse ei otsita, võib pöörduda vana juurde. Mõlemad pooled peavad leidma paindlikkuse.»

Vana ja uue planeeringu suurim sisuline erinevus on, et vanas ei nähtud ette hoonetealuse maa lahtikruntimist, kuid seda saaks teha pärast majade ehitamist.

Muud erinevused on pigem detailides. Vanas planeeringus on uuega võrreldes suurem äriruumide osakaal, uues on kavandatud selle arvelt rohkem elamispindu, mis lähtub Priksi sõnul kinnisvaraturu muutustest.

Tartu kesklinna Filosoofi, Riia ja Era tänava vahele tuleb seitse uuselamut, millest kolm võivad olla kuni kaheksakorruselised, näeb ette avalikule arutelule saadetud planeeringu eskiislahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles