Lehekoristajad jätsid endast Toome nõlvale suured jäljed

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomemäel elav kunstnik Marina Tšernobai on väga pahane Toome nõlval sügiskoristust teinud hooldusfirma OÜ HKP ja linnavalitsuse peale, sest nõlvalt autoga lehti ära viies jäid maha suured koledad jäljed, mille hooldusfirma on katnud lehtedega.
Toomemäel elav kunstnik Marina Tšernobai on väga pahane Toome nõlval sügiskoristust teinud hooldusfirma OÜ HKP ja linnavalitsuse peale, sest nõlvalt autoga lehti ära viies jäid maha suured koledad jäljed, mille hooldusfirma on katnud lehtedega. Foto: Margus Ansu

Jakobi tänava ääres Toome nõlvalt lehti koristanud hooldusfirma töö ajas seal lähedal elaval tartlasel kopsu üle maksa: koristajate autost jäid nõlvale inetud jäljed, mis kaeti lehtedega. Linnaametnike sõnul pole käsitsi koristamine nii leherohkes kohas mõeldav.

«Paistab, et Tartus on alustatud võitlust heinaga, kõik on vaja üles künda,» kurjustas Toomemäele viival Laial tänaval elav kunstnik Marina Tšernobai.

Kurjaks tegi teda Toome nõlva lehtedest puhastamine, nädalavahetusel tehtud töö tagajärjel on koristajatest maha jäänud suure auto jäljed, mis eile keskpäevaks olid kaetud lehtedega.

«Kas nüüd on siis ilusam kui lehtedega nõlv?» esitas Marina Tšernobai retoorilise küsimuse. «Seda tänavat pidi käivad turistid Toomemäele, vaadake, millist vaatepilti me neile pakume!»

Ettevaatust, libe!

Lisaks oli ta pahane ka selle peale, et Laia tänava Toomemäe-poolses otsas on lehed munakividelt koristamata. «Nii on see mitmendat aastat, kogu aeg on üks ja sama koht, viimane tõus koristamata,» väitis Marina Tšernobai. «Sügiseti ja kevaditi on seal väga libe. Ma koristan oma kodu ümbrust, korjan tänavalt prahti üles ja võin ka seda libedat tõusu koristada. Aga miks? Tartlased kõnnivad siit, turistid käivad, aga see pole kellegi asi.»

Tartu linnavalitsuse linnamajanduse osakonna töötajatele on Marina Tšernobai tuttav ja tema tõstatatud teemast rääkides on ametnikud napisõnalised. «Toome nõlv on igal sügisel üsna nukras olukorras,» tõdes linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. «Kahjuks ei saa seda kohta aga masinateta koristada. Toomelt tuleb alla tohutu mass lehti. Kes need käsitsi kokku korjaks!? Ei vaidle vastu, et seal ja Laia tänava munakiviteed võiks käsitsi puhastada, kuid selline töö oleks väga kallis.»

Laia tänava otsa lubas ta juba eile lasta libedatest lehtedest puhtaks teha.

Toome nõlval on lehekoristustööd masinatega lubatud, teisiti pole seal võimalik koristada, ütles haljastus- ja puhastusteenistuse haljastusspetsialist Kerti Kera.

Tema sõnul on hooldusfirma lubanud inetud jäljed kaotada ning üles pööratud kohtadesse kevadel muruseemne külvata. Kas jälgede kaotamine on nende katmine lehtedega? «Ei oska kommenteerida, ma pole vaatamas käinud,» vastas Kerti Kera eile pärastlõunal ja lisas, et lehtedega katmine pole jälgede kaotamine.

Hoiatus: võtab alasti

Toome nõlvale jäid jäljed veoautost, selgitas hooldusfirma HKP Lõuna-Eesti piirkonnajuht Harry Pari. «Viisime laupäeval sinna konteineriga veoauto lehtede äratoomiseks,» rääkis ta. «Pühapäevane vihm tegi nõlva aga pehmeks ja libedaks ning esmaspäeva hommikul hakkas auto sealt ära sõites alla vajuma.» Kohale toodi teleskooplaadur ehk upitaja, mille abil saadi veoauto objektilt kätte.

«Tegijal ikka juhtub,» ütles Harry Pari. «Lubasime, et teeme kõik korda, tasandasime jäljed ära ja panime nende peale lehed, et tekiks huumust. Kevadel külvame muruseemne, seal saab pilt parem, kui oli.»

Marina Tšernobai on Toomemäel tegutseva hooldusfirma töötajaid hoiatanud. «Lubasin, et kui nad siia nõlvale veel oma suure autoga tulevad, siis võtan riidest lahti ja heidan sinna alasti maha, et neid takistada,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles